Közélet

A korábbinál több pénzt tudunk megspórolni

Szlovákiában a lakosság nagy része ugyan azt vallja, hogy az elmúlt négy évben alig változott az anyagi helyzete, a Postabank legfrissebb felmérése szerint azonban ez nem teljesen fedi a valóságot. A háztartások több pénzt képesek megtakarítani, mint pár évvel ezelőtt, a pénzük hatékony fialtatásával azonban továbbra is kevesen törődnek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. július 17. 07:10

Illusztráció - Fotó: pixabay

„A lakosság a bevételeiből jelenleg havonta fejenként átlagosan 130 eurót képes megtakarítani. Ez persze csak az átlag, amit erősen torzít, hogy a nagyobb fizetésekkel rendelkezők ennél jóval többet tesznek félre, míg a lakosság egy részének semmilyen megtakarítása nincs. Jól jelzi a helyzet javulását, hogy az általunk megkérdezetteknek manapság már a fele havonta 100 eurót képes megtakarítani, míg 2014-ben ez csak 70 euró volt” – nyilatkozta Lýdia Žáčková, a Postabank szóvivője. A nyugdíjasoknak ugyan alacsonyabbak a bevételeik, miközben a lakhatási költségek is folyamatosan nőnek, Žáčková szerint azonban az idősebbek többsége is legalább 50 eurót tud félretenni a havi bevételeiből. A negyedük ennél is többet, havi 149 eurót képes megtakarítani. „A nyugdíjasok többsége nem autóvásárlásra vagy nyaralásra gyűjti a pénzét, hanem a jövőbeni váratlan nagyobb kiadásokra, gyógyszerekre vagy orvosi kezelésre tesz félre havonta bizonyos összeget. Ezért is ódzkodnak a bizonytalan befektetésektől, és a pénzüket inkább a rendkívül alacsony hozamot biztosító folyó- vagy takarékszámlákon tartják” – tette hozzá a Postabank szóvivője. Ez azonban a lakosság egészére érvényes. Minden harmadik megkérdezett vallotta be, hogy ugyan takarékoskodik, a pénze fialtatásával azonban már nem törődik, a megtakarításait így folyószámlán tartja, csaknem ugyanennyien azonban otthon kuporgatják a pénzüket.

2018. június 25. 17:41

Pénzszórás helyett inkább spórolnak a fiatalok

A Postabank felmérésében szereplők nagyjából ötöde ismerte el, hogy időnként kölcsönre szorul, azonban ilyenkor nem feltétlenül fordul pénzintézethez. A legtöbben az ismerősöktől kérnek kölcsön, átlagosan mintegy 137 eurót. „Ez elsősorban a nehezebb anyagi helyzetben levő háztartásokra érvényes, de az alacsonyabb kamatoknak köszönhetően egyre több hitelt vesznek fel a tehetősebb háztartások is” – mondta Žáčková. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kuciak-gyilkosság: csak a gyilkos fegyver csöve van meg

Hyballa: „Edzőként a fejlődést kell néznem”

Frissítve

November végéig véget érhet a Kuciak-gyilkosság nyomozása

2,52 ezreléknyi alkohollal a vérében ült volán mögé egy nő Bártfán

Az orvos kesereg a betegnek

„Szemmel tartva“: Díjat indított útjára az Irodalmi Szemle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?