A képviselők megtörték a Művészeti Alapról szóló elnöki vétót

parlament kpp

Kedden megtörték Zuzana Čaputová köztársasági elnök vétóját a parlamenti képviselők, és ismét jóváhagyták a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia – FPU) működéséről szóló törvény módosítását.

Az alapból folyósított összegek odaítéléséről ezentúl az alap igazgatótanácsa dönt, amely figyelembe veszi egy tanácsadó testület, a szakértői bizottság véleményét, de ez nem lesz kötelező érvényű a testületre nézve.

Kilencről 13-ra emelkedik a tanács tagjainak száma. Hét tagot közvetlenül a kulturális miniszter nevez ki, egyet pedig a polgármesterek és a megyeelnökök javaslatára nevez ki a tárcavezető. A bizottság többi tagját a jelenleg érvényben levő törvény alapján nevezik ki. Az alap által támogatott aktivitások köre is bővül, lehet pályázni például a kulturális létesítmények felújítására, korszerűsítésére, valamint a hagyományos népi kultúra ápolására.

Az állami költségvetésből nagyobb összeget különítenek el az alapból folyósítható támogatásokra, és az alap működésére szánt összeg is emelkedik. Növekedni fog a kulturális minisztérium által meghatározott prioritásokra felhasználható állami hozzájárulás összege is.

A módosítás értelmében ezentúl öt tagja lesz a Művészeti Alap felügyelőbizottságának. Két tagot titkos szavazással választ meg, illetve ment fel a testület. A felügyelőbizottság három tagját a kulturális miniszter nevezi ki vagy menti fel, közülük egyet a pénzügyminiszter javaslatára.

A törvénymódosítás augusztus 1-jén lép hatályba.

A köztársasági elnök újbóli megtárgyalásra visszaadta a törvénymódosítást a parlamentnek, azzal az indokkal, hogy az nincs összhangban az Alkotmánnyal. Szerinte a jogszabály ebben a formában veszélyeztetheti a művészetek szabadságát. Az államfő úgy véli, ez beavatkozás az alap szakmai döntéshozatalába, illetve politikai befolyást gyakorolnak a művészi szabadságra, amikor arról döntenek, támogatja-e az alap az egyes művészi aktivitásokat. Aggódik a művészetek támogatásának ellehetetlenítése miatt, és alapvetően hibásnak tartja a törvény átmeneti rendelkezéseit is. Kifogásolja továbbá azt is, hogy a módosítást tárcaközi egyeztetés nélkül hagyták jóvá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?