A Kékek és a Híd szerint közös, európai megoldást kell elfogadni a menekültválságra

A Kékek elnöke, Mikuláš Dzurinda és a velük együtt induló Híd vezetője, Sólymos László
Pozsony |

A Kékek elnöke, Mikuláš Dzurinda és a velük együtt induló Híd vezetője, Sólymos László csütörtökön délelőtt mutatta be azon javaslataikat, amelyekkel szerintük a Dél-Szlovákiában kialakult menekülthelyzetet kezelni kellene.

Ezek szerint be kellene ismerni, hogy az Európai Uniónak korlátozott a menedékkérők befogadására vonatkozó kapacitása. Dzurinda szerint a külföldiek érkezése egyébként táptalajt ad a velük szembe helyezkedő szélsőséges pártoknak. Úgy vélik, világosan meg kell különböztetni a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól, a külső, schengeni határok védelmét közös, uniós feladattá kell tenni. Ezen túl szerintük európai szinten kitoloncolási megállapodásokat kell kötni a közel-keleti és afrikai országokkal. Hangsúlyozták, a menekülteljárásokat is ezekben az országokban, például az uniós tagállamok ottani nagykövetségein kell lefolytatni. Úgy vélik, az uniónak eközben anyagilag motiválnia kellene a tagállamokat arra, hogy menekülteket, bevándorlókat fogadjanak be és integráljanak a társadalmukba. Ugyanilyen fontosnak tartják, hogy az EU komplex Afrika-politikát folytasson és azt, hogy a vészhelyzetek kezelésére tervek álljanak készen. Sólymos szerint a Dél-Szlovákiában kialakult helyzetben a hivatalnokkormányt is felelősség terheli, hiszen lassan reagált a történésekre. Úgy gondolja, a szlovák hatóságoknak nagyobb segítséget kellene nyújtaniuk a magyar félnek a szerb–magyar határ őrzésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?