A kabinet ma szavaz a kormányprogramról

Igor Matovič
Pozsony |

Vasárnap délelőtt ült össze a kormány, hogy jóváhagyja a kormányprogramot. A négy éves választási időszak egyik legfontosabb dokumentumáról szóló tárgyalások vasárnap hajnalig tartottak.

Az eredetileg vasárnap 9 órára meghirdetett kormányülés több mint fél órás késéssel indult. Az eddig napvilágra került információk szerint a kormányprogram, a négy koalíciós párt, az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a  Za ľudí programjának közös pontjaira épül. Az egyeztetésre érkező Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter elmondta, a dokumentumba bekerült a tárca működésének és az iskolahálózatának a hatékonyabbá tétele, de az oktatás finanszírozásának egy tárcához, az oktatási minisztériumhoz való összpontosítása is bekerült. "Az oktatás tartalmának megváltoztatásán túl további dolgok is bekerültek" - tett hozzá Gröhling. A tanárok bérének emeléséről szólva a miniszter annyit mondott, konkrét százalék nem került a dokumentumba, az állami költségvetés lehetőségeihez mérten fogják növelni a pedagógusok bérét.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke a kormányülés előtt arról beszélt, a kormányprogramba bekerült, hogy a nyugdíjasok, a súlyos egészségkárosultak és a hat év alatti gyermekek számára a felírt gyógyszerek ingyenesek lesznek. Kollár szerint a kormányprogramban említést tesznek az állami bérlakásépítésről és a végrehajtási amnesztia kihirdetéséről is. Az utóbbi kettő a Sme rodina választási kampányában központi szerepet játszott. Milan Krajniak (Sme rodia) munkaügyi miniszter elmondta, a dokumentumba ugyancsak bekerült a nyugdíjkorhatár-plafon által hátrányosan érintett nyugdíjasok kompenzálásáról szóló intézkedés.

Az egyes minisztériumoknak április 3-áig kellett leadniuk a saját tárcájukra vonatkozó programtervezetet. A Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnöknek a teljes dokumentumot április 13-ág kellett a kabinet elé terjesztenie. A kormány pedig vasárnap hajnali egy óra utánig tárgyalt a kormányprogramról. Vasárnap délelőtt pedig a kabinetnek meg kell szavaznia a dokumentumot. A testület részéről csak formális lépésről van szó. Az Alkotmány értelmében a kormánynak a parlamenthez kell bizalomért folyamodnia, be kell mutatnia a törvényhozás előtt a programját. Az alaptörvény szerint erre a kabinet március 21-i kinevezését követően 30 napon belül sor kell kerüljön, így a határidő utolsó napjára, hétfő 13 órára összehívott parlamenti ülésen valósul meg a bizalmi szavazás. A törvényhozás várhatóan bizalmat szavaz majd a kabinetnek, hiszen az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí alkotta koalíciónak a 150-ből 95 képviselője van, ami alkotmányozó többséget jelent. A koalíciós pártok parlamenti vezetői is úgy nyilatkoztak, bizalmat szavaznak majd a kormánynak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?