Közélet

A járványnál is jóval több kárt okozhatnak a robotok

Pozsony | A koronavírus-járvány okozta munkapiaci problémák eltörpülnek amellett, amit az előttünk álló technológiai váltás, a gyártás automatizálása és a robotok tömeges bevezetése okozhat. A legfrissebb felmérés szerint munkahelyek százezrei szűnhetnek meg Szlovákiában.
Molnár Iván

2021. április 24. 17:00

PSA
A 2035-ig tartó időszakban akár 350 ezer munkahely szűnhet meg az országban az iparban tapasztalható technológiai váltás miatt - TASR-felvétel

A koronavírus-járvány tavaly márciusi megjelenése előtti időszakban a szlovákiai munkaerőpiac rég nem látott szárnyalást produkált. Míg az ezredfordulón a gazdaságilag aktív lakosság csaknem 20 százalékának nem volt munkája, 2019 végére, 2020 elejére az állástalanok aránya 4,92 százalékra esett vissza, vagyis az elmúlt év elején, a világjárvány kitörése előtt már csak 135 ezer olyan állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, akik egy kedvező ajánlat esetén képesek lettek volna azonnal munkába állni. A járvány kitörése előtti három évben több mint 40 százalékkal csökkent az állástalanok száma. A járvány megjelenése azonban 180 fokos fordulatot hozott: az állástalanok tábora az említett 135 ezerről mára csaknem 219 ezerre duzzadt, vagyis nagyjából 84 ezerrel nőtt. Az elemzők szerint már ez is hatalmas terhet ró a szociális ellátórendszerre, mindez azonban csak gyenge előjátéka annak, ami Szlovákiát az elkövetkező években fenyegeti.

„Az előttünk álló 14 évben, vagyis a 2035-ig tartó időszakban akár 350 ezer munkahely szűnhet meg Szlovákiában az iparban tapasztalható technológiai váltás, a gyártás automatizálása és a robotok tömeges bevezetése miatt”

– állítják az IstroAnalytica Közép-európai Tanulmányok Intézetének az elemzői az általuk elvégzett legfrissebb felmérésre hivatkozva. A legnagyobb elbocsátásokra ráadásul a szlovák gazdaság húzóágazatainak számító gépiparban és autógyártásban, továbbá az építőiparban és a közlekedésben számíthatunk. Az IstroAnalytica szerint az említett 350 ezer állás elvesztése miatt a szociális járulékokból 3,1 milliárd, az egészségügyi járulékokból 1,2 milliárd euróval kisebb összeg folyna be évente az államkasszába. A személyi jövedelemadó esetében évente csaknem 265 millió eurós kieséssel számolhatna az állam.

Mit tehet Szlovákia, hogy elkerülje a katasztrófát? Az IstroAnalytica szakemberei azt ajánlják, hogy az állam az olyan ágazatokban támogassa a foglalkoztatottság növelését, amelyeket a robotok bevezetése és az automatizálás nem érint majd olyan súlyosan. „Elsősorban a szolgáltatásokban, az egészségügyben, a szociális szférában, a mezőgazdaságban és a kutatásfejlesztésben kellene növelni az alkalmazottak számát” – áll a társaság ajánlásai között. Eszerint csak a helyi mezőgazdasági termelés, a hagyományos agrártermékek és az agroturizmus felfuttatásával nagyjából 50 ezer új állást lehetne létrehozni a 2035-ig tartó időszakban.

Az sem jelent azonban százszázalékos biztonságot, ha a szolgáltatásokat erősítik az iparral szemben. Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint a világjárvány például épp a szolgáltatásokat tarolta le a legnagyobb mértékben, vagyis ha a jövőben egy a mostanihoz hasonló járvánnyal találnánk magunkat szemben, ebben az ágazatban is emberek tízezrei kerülhetnének újra az utcára. Az elemzők azonban egyetértenek abban, hogy a Szlovákia számára az elkövetkező évekre elkülönített uniós támogatások felhasználásánál a munkapiac fenntarthatóságára is gondolnunk kellene, ahelyett, hogy értelmetlen projektekre szórnánk el az eurómilliárdokat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

South Park

Rengeteg South Park epizód érkezik még

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.