Közélet

A Hlas, az SNS és a szélsőséges Republika támogatja a smeres népszavazást, a Szövetség azonban ellenzi

Pozsony | Az ellenzéki Smer pénteken délelőtt mutatta be a népszavazási kezdeményezésük két kérdését, amelyek célja, hogy előrehozott parlamenti választást lehessen kiírni. A referendumot, amelyet több ellenzéki párt is támogat, az őszi helyhatósági és megyei választással egyszerre szeretnék megtartani. A Szövetség nem állt be a kezdeményezés mögé.
author
Czímer Gábor

2022. június 10. 17:17

választás 2020
- TASR/AP-felvétel

„A népszavazás során kizárólag a kormány megbuktatására és az előrehozott választásra összpontosítunk” – jelentette ki Robert Fico, a Smer elnöke. A kezdeményezés első kérdése így hangzik: „Egyetért-e azzal, hogy a Szlovák Köztársaság kormányának haladéktalanul be kell adnia a lemondását?” Fico szerint, ha érvényes lesz a referendum és az emberek többsége igennel szavaz, akkor ez egy alkotmánytörvény erejű jogszabálynak felel meg. Úgy gondolja, egy ilyen esetben a kormánynak azonnal le kell mondania. 

A kezdeményezés második kérdése a következő: „Egyetért-e azzal, hogy népszavazással vagy a parlament döntésével meg lehet valósítani a törvényhozás választási időszakának idő előtti befejezését?” Emellé a kérdés mellé odatennék az erre vonatkozó alkotmánymódosítási-javaslat szövegét. Ezzel az Alkotmányban rögzítenék azt a lehetőséget, mely szerint népszavazással, vagy a parlament döntésével le lehetne rövidíteni a választási időszakot. Fico kiemelte, a módosítás értelmében, ha a törvényhozás rövidítené le a választási időszakot, akkor ehhez 76 képviselő szavazata is elég lenne. 

Ki mellette? 

A kezdeményezésről, amelyet több ellenzéki párttal, így a Smerből kivált Hlasszal, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a fasiszta ĽSNS-ből kivált, szélsőjobboldali Republikával való egyeztetés után indították, olyan szervezetekkel is tárgyalni akarnak, mint a Fasizmus Elleni Harcosok Szövetsége (Slovenský zväz protifašistických bojovníkov), vagy a szakszervezetek. „Egy levelet készítettem elő, amelyben a polgármestereket arra kérem segítsenek nekünk” – tette hozzá Fico. 

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke tegnap azt közölte, bízik benne, hogy a népszavazás sikeres lesz, illetve mindent megtesznek annak érdekében, hogy mihamarabb meg lehessen azt tartani. A kezdeményezést szintén támogató SNS pedig úgy nyilatkozott, sajnálja, hogy a Smer nem fogadta el a referendum kérdéseivel kapcsolatban tett összes javaslatukat. Szerintük a népszavazási kezdeményezésben is látszik a Smer és a Hlas rivalizálása.  

Október 29-én lenne 

A népszavazási kezdeményezés akkor érvényes, ha hozzávetőlegesen 350 ezer választópolgár támogatja azt az aláírásával. A Smer elnöke szerint, ha július végéig vagy augusztus 15-ig sikerül összegyűjteniük a szükséges aláírásokat, akkor a népszavazást megtarthatják október 29-én, vagyis a helyi önkormányzati és megyei választás napján. Az államfő, Zuzana Čaputová az Alkotmánybíróság elé utalhatja a népszavazás kérdéseit, de Fico szerint erre az elnöknek erre semmi oka. A Smer vezetője arról is beszélt, ha ezt Čaputová mégis megteszi, elvben akkor is be lehet tartani a vonatkozó határidőket és október 29-én meg lehet tartani a népszavazást. 

Ki ellene? 

Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter szerint a kezdeményezés első kérdése egy politikai játék része. Úgy látja, a népszavazás intézménye nem számol az ilyen politikai kérdésekkel. Rámutatott, ha a referendum miatt le is mondana a kormány, semmi akadálya nincs, hogy ugyanazt a kabinetet nevezzék ki újra. A második kérdéssel kapcsolatban, amely a választási időszak lerövidítéséről szólna, úgy nyilatkozott, egy nagyon zavaros megfogalmazásról van szó. Arra emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság joggyakorlata szerint az így megfogalmazott kérdésekben nem kellene népszavazást tartani. 

A Szövetség sem támogatja a smeres népszavazást. A párt semmi esetre sem szeretné, ha egy ilyen referendum egyes politikai szereplők kampányának részévé válna. „A jelenlegi petícióhoz, illetve az azt kezdeményező pártok politikai kampányához nem csatlakozunk” – fogalmaznak a közleményükben. A Szövetség ugyanakkor kiemeli, magát a népszavazás intézményét a véleménynyilvánítás legitim eszközének tartják, illetve a jelenlegi kormány szerintük is sok hibát követ el. Sólymos László, a párt Országos Tanácsának elnöke is politikai kampány részének tartja a kezdeményezést. „Ennek a működőképtelen koalíciónak a távozása azonban aktuális és legitim kérdés, de a választási időszak lerövidítéséről szóló népszavazás eredménye a négy évre választott képviselők számára nem kellene, hogy kötelező érvényű legyen” – fogalmaz Sólymos. A Szövetség politikusa szerint ennek ellenére, ha a népszavazás sikeres lenne, az olyan nyomást jelentene a kormányfő, Eduard Heger (OĽaNO) számára, amelyet nem hagyhat figyelmen kívül. „És befejezhetné ezt a szenvedést” – tette hozzá.  

Alkotmányosság 

A kezdeményezéssel kapcsolatban Ján Mazák, korábbi alkotmánybíró, a Bírósági Tanács elnöke elmondta, a Smer által bemutatott kérdéseknek elvben esélye sem lehet a sikerre. Mindezt azzal indokolta, hogy az Alkotmánybíróság már korábban egy hasonló kezdeményezésről kimondta, nincs összhangban az Alkotmánnyal. Szerinte nem igazán járható út, hogy a választási időszak lerövidítéséről ebben a formában népszavazási kérdést fogalmazzanak meg. „Semmi esetre sem lehet úgy megfogalmazni a kérdéseket, ahogy azokat most hallottam” – utalt a Smer kezdeményezésére. Úgy látja, az államfő egészen nyugodtan kijelenthetné, hogy egyszerűen nem írja ki ezt a népszavazást, ami egyfajta megoldást is jelentene arra a kérdésre, hogy ezen referendum segítségével lerövidíthető-e a választási időszak. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.