Közélet

A Himnusz szólt a szlovák parlament előtt

Pozsony | Mintegy 500 fő vett részt a szlovák parlament elé meghirdetett „A himnuszom a szabadságom” tiltakozó megmozduláson, melyet a közelmúltban elfogadott himnusztörvényre reagálva szerveztek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 6. 15:00

- Somogyi Tibor felvétele

A rendkívül rossz időjárás ellenére mintegy 500 tiltakozó gyűlt össze a pozsonyi vár tövében vasárnap délután, hogy a közelmúltban elfogadott „himnusztörvény” ellen tiltakozzon a magyar himnusz eléneklésével. A tiltakozók az ország különböző pontjairól érkeztek. A szervezők emlékeztettek több olyan korábbi eseményre, amely máig fájó emlék a szlovákiai magyar közösség számára.

A rendezvényen egyetlen szlovák politikusként jelen volt Ondrej Dostál (SaS). A képviselő a jogszabály vitája során többször figyelmeztetett a törvény negatívumaira. Az esemény a Himnusz közös eléneklésével zárult, Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontemberének vezetésével. A szervezőket fogadta Andrej Danko, a parlament elnöke.

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+26

A magyar himnusz közös éneklésére vasárnap délután a bodrogközi Nagytárkányban is sort kerítettek. „Kassáról, Szepsiből, az Ung-vidékről és számos bodrogközi településről is jöttek az emberek. Azt nem tudom, milyen döntés születik a jövőben, de egy dologban biztos vagyok: mi akkor is énekelni fogjuk a magyar himnuszt, ha azt büntetni fogják” – mondta lapunknak Kopasz József polgármester.

A parlament akár már ezen a héten módosíthatja a lex DAC néven ismertté vált jogszabályt, amely egyes értelmezések szerint tiltja más országok himnuszának nyilvános éneklését. A Híd által előkészített javaslatot várhatóan gyorsított eljárásban tárgyalják majd. (ie, nr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A pedagógusok mindössze 4,5%-a gondolja úgy, hogy megbecsülik a munkáját

Komoly gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságnak

Határon billeg a Híd, az MKP és Kiska új pártja a legújabb felmérés szerint

Miloš Zeman cseh elnök Prágában fogadta Zuzana Čaputovát

Sose volt még ennyi menekült a világon

Szelfizhetett a Viking Sigyn kapitánya, amikor a hajója letarolta a Hableányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?