Közélet

A Híd pontosítaná a nemzetiségi oktatásra vonatkozó törvényi meghatározásokat

Pozsony | A nemzetiségi oktatás közoktatási törvényen belüli pontosabb meghatározására törekszik a Híd. Módosító javaslatával kapcsoaltban február közepéig várja az érintett intézmények, szervezetek észrevételeit.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. január 31. 14:50

A párt Új Szó Online-hoz eljuttatott csütörtöki közleményét az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatások nélkül tesszük közzé:

"Elkészült a Híd módosító javaslata, amely a nemzetiségi oktatás jogi pontosítását tartalmazza a közoktatási törvény keretein belül. A javaslat elkészítését széles körű vita előzte meg, észrevételeiket az iskolaigazgatók, a komáromi módszertani központ dolgozói és a tanfelügyelet munkatársai is megtárgyalták Ožvald Erzsébettel, a Híd iskolaügyi szakemberével. 
 
A javaslat három fontos módosítást tartalmaz. Az első a specifikumok paragrafizálása a nemzetiségi oktatásban, vagyis azon tantárgyak felsorolása, melyeket a szlovák nyelvű iskolákban másként oktatnak, mint a nemzetiségi iskolákban. Ezek a tantárgyak a szlovák nyelv és irodalom, a történelem, a földrajz, a honismeret, a természettan és a zenei nevelés. 
 
A módosítás érintené ugyanakkor a pedagógiai dokumentációt is: meghatározná, mely dokumentációkat kell kétnyelvűen vezetni és melyeket csak a nemzetiség nyelvén. A Híd javaslata az, hogy a belső dokumentációt csak a nemzetiségi nyelven kelljen vezetni. 
 
A harmadik módosítás a földrajzi nevek használatával kapcsolatos, és azt iktatná törvénybe, hogy a tankönyvekben az első előfordulási helyen a földrajzi név először a nemzetiség nyelvén legyen feltüntetve, mögötte az államnyelven, a többi előfordulási helyen pedig csak a nemzetiség nyelvén. Szlovákián kívül található földrajzi nevek esetében pedig csak a nemzetiség nyelvén legyen leírva. 
 
A módosító javaslatot a Híd a mai nap folyamán szétküldi véleményezésre a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének, az Iskolavezetők Országos Társulásának, a komáromi módszertani központnak, a tanfelügyeletnek, az ukrán, német és ruszin iskolaigazgatóknak. Február közepéig várjuk az észrevételeket, majd az alkotmányjogászokkal való pontosítás után Dušan Čaplovič iskolaügyi miniszter elé kerül a javaslat."
 
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

koronavírus

Koronavírus – Kevés mintát értékeltek ki vasárnap, a pozitivitási arány 17 százalék felett

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.