Közélet

A Híd költötte el a legtöbbet

A megyei választások után egy hónappal a pártok nyilvánosságra hozták, mennyit költöttek a választási kampányra. Ahhoz képest, hogy úgy tűnt, a Híd „elengedte” ezt a választást, és a párt vezetése úgy nyilatkozott, fiatal jelölteket próbál ki, Bugár Béláék költötték a legtöbbet.
author
Finta Márk

2017. december 6. 12:04

Bugár Béla
Bugár Béla - Somogyi Tibor felvétele

A pártok a törvény szerint legfeljebb félmillió eurót költhetnek a megyei választási kampányra, a kötelezően nyilvánosságra hozott végelszámolásokban pedig egészen március 31-től kell feltüntetniük, hogy mennyi pénzt fordítottak pártjuk propagálására. A dokumentumok alapján a legtöbb párt meg sem közelítette a félmilliós határt, 400 ezer eurónál többet csak a Smer, az SaS és némi meglepetésre a Híd költött.
Bugár Béla pártja összesen 486 ezer eurót fordított a kampányra március végétől, ebből 448 ezer eurót a választások kihirdetésének napjától a kampánycsendig. A második helyen ebben az összehasonlításban a Smer áll csaknem 457 ezer euróval, a harmadikon pedig a legerősebb ellenzéki párt, az SaS, 430 ezer eurós költséggel. A legkevesebb pénzt a rendkívül jól szereplő parlamenten kívüli KDH költötte – mindössze 128 ezer eurót. Náluk körülbelül 110 ezer euróval többet, csaknem 238 ezer eurót kampányolt el az MKP. Zárszámadása szerint a párt március 31-e és a választások kihirdetésének napja, június 27-e között egyetlen centet sem költött propagálásra.


A Híd a zárszámadás szerint csaknem tízezer eurót költött választási felmérésre, több mint 120 ezer eurót fizetett hirdetésre és reklámra, csaknem 130 ezret pedig plakátokra – nála csak a Smernek volt költségesebb plakátkampánya. Ehhez képest mindössze 10 képviselője jutott be a megyei közgyűlésekbe, egy képviselői hely tehát több mint 48 ezer eurójába került a pártnak. „Jobb eredményt szerettünk volna elérni” – mondta lapunknak ezzel kapcsolatban Rigó Konrád, a Híd kampányfőnöke, aki hozzátette: elemezték a választási eredményeket, és a kudarcok mellett látják a sikert is, amit Kassa megyében ért el a párt, és vannak olyan jelöltjeik, akikre lehet építeni.


Van olyan párt, amelynek a Hídénál is kevésbé volt hatékony a kampányköltsége, mégpedig Marian Kotleba néppártja. Az ĽSNS mindössze 2 képviselői helyet szerzett, ám 244 ezer eurót kampányolt el, jórészt plakátokra és rendezvényekre költött. Kotleba és Milan Uhrík képviselői helye így fejenként több mint 122 ezer eurójába került a pártnak.


Ha csak a képviselői helyeket nézzük, és nem számítjuk a jóval költségesebb megyefőnöki kampányokat, a leghatékonyabb párt a KDH volt, mely 46 képviselői helyet szerzett, egy mandátum így csak 2786 euróba került. A Smernél egy mandátum költsége 5130 euróra, az MKP-nál pedig 7201 euróra jön ki.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.