Közélet
Bugár Béla - TASR-felvétel

A Híd költötte el a legtöbbet

Finta Márk

2017. december 6. 12:04

A megyei választások után egy hónappal a pártok nyilvánosságra hozták, mennyit költöttek a választási kampányra. Ahhoz képest, hogy úgy tűnt, a Híd „elengedte” ezt a választást, és a párt vezetése úgy nyilatkozott, fiatal jelölteket próbál ki, Bugár Béláék költötték a legtöbbet.

A pártok a törvény szerint legfeljebb félmillió eurót költhetnek a megyei választási kampányra, a kötelezően nyilvánosságra hozott végelszámolásokban pedig egészen március 31-től kell feltüntetniük, hogy mennyi pénzt fordítottak pártjuk propagálására. A dokumentumok alapján a legtöbb párt meg sem közelítette a félmilliós határt, 400 ezer eurónál többet csak a Smer, az SaS és némi meglepetésre a Híd költött.
Bugár Béla pártja összesen 486 ezer eurót fordított a kampányra március végétől, ebből 448 ezer eurót a választások kihirdetésének napjától a kampánycsendig. A második helyen ebben az összehasonlításban a Smer áll csaknem 457 ezer euróval, a harmadikon pedig a legerősebb ellenzéki párt, az SaS, 430 ezer eurós költséggel. A legkevesebb pénzt a rendkívül jól szereplő parlamenten kívüli KDH költötte – mindössze 128 ezer eurót. Náluk körülbelül 110 ezer euróval többet, csaknem 238 ezer eurót kampányolt el az MKP. Zárszámadása szerint a párt március 31-e és a választások kihirdetésének napja, június 27-e között egyetlen centet sem költött propagálásra.


A Híd a zárszámadás szerint csaknem tízezer eurót költött választási felmérésre, több mint 120 ezer eurót fizetett hirdetésre és reklámra, csaknem 130 ezret pedig plakátokra – nála csak a Smernek volt költségesebb plakátkampánya. Ehhez képest mindössze 10 képviselője jutott be a megyei közgyűlésekbe, egy képviselői hely tehát több mint 48 ezer eurójába került a pártnak. „Jobb eredményt szerettünk volna elérni” – mondta lapunknak ezzel kapcsolatban Rigó Konrád, a Híd kampányfőnöke, aki hozzátette: elemezték a választási eredményeket, és a kudarcok mellett látják a sikert is, amit Kassa megyében ért el a párt, és vannak olyan jelöltjeik, akikre lehet építeni.


Van olyan párt, amelynek a Hídénál is kevésbé volt hatékony a kampányköltsége, mégpedig Marian Kotleba néppártja. Az ĽSNS mindössze 2 képviselői helyet szerzett, ám 244 ezer eurót kampányolt el, jórészt plakátokra és rendezvényekre költött. Kotleba és Milan Uhrík képviselői helye így fejenként több mint 122 ezer eurójába került a pártnak.


Ha csak a képviselői helyeket nézzük, és nem számítjuk a jóval költségesebb megyefőnöki kampányokat, a leghatékonyabb párt a KDH volt, mely 46 képviselői helyet szerzett, egy mandátum így csak 2786 euróba került. A Smernél egy mandátum költsége 5130 euróra, az MKP-nál pedig 7201 euróra jön ki.

Önnek ajánljuk