Közélet

A Híd Čaputovát támogatja, a civilek még tárgyalnak

Pozsony | A Híd azt tanácsolja a választóinak és a szimpatizánsainak, hogy az államfőválasztás második fordulójában Zuzana Čaputovát (Progresszív Szlovákia) támogassák. Az MKP egyelőre nem tett hasonlóan határozott lépést, a civilek pedig holnap tárgyalnak Čaputovával
Czímer Gábor

2019. március 21. 19:30

Zuzana Čaputová - Somogyi Tibor felvétele

A Híd és Čaputová kampánystábjának képviselői megállapodtak, hogy a párt a Progresszív Szlovákia államfőjelöltjét támogatja. „A találkozón a küldöttek tisztázták a Szlovákiában élő kisebbségeket érintő kérdésekben elfoglalt álláspontokat. A Híd párt, úgy, ahogy Bugár Béla pártelnök a választások éjszakáján kilátásba helyezte, azt ajánlja a szavazóinak és a szimpatizánsainak, hogy az elnökválasztás második körében Zuzana Čaputovát támogassák” – fejtette ki Debnár Klára, a párt szóvivője.

A Híd abban állapodott meg a Progresszív Szlovákia jelöltjével, hogy államfővé választása esetén a hivatalában kialakítja a kisebbségi főtanácsadó posztját. Debnár hozzátette, a hivatalban lévő államfő, Andrej Kiska annak ellenére, hogy sok magyar szavazatot kapott, keveset foglalkozott a kisebbségek problémáival. Ezért Čaputovától azt várják, hogy ha ő kerül a posztra, akkor nagyobb mértékben tematizálja a kisebbségek ügyeit.

Az MKP egyelőre még nem tett a Hídhoz hasonló határozott lépést. Kocur László pártigazgató elmondta, az elnökválasztás második fordulójára is a március 5-i elnökségi döntés vonatkozik: „Azt tanácsoljuk a választóinknak, hogy sem a jelenlegi kormánypártokat, sem a szélsőséges nézeteket valló jelölteket ne támogassák szavazatukkal” – mondta Kocur.


Čaputová holnap Pozsonyban találkozik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának és további magyar civil szervezeteknek a képviselőivel. Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője azt nyilatkozta, ez egy jó alkalom arra, hogy nézeteket tudjanak cserélni, a civilek beszámoljanak a szlovákiai magyar kisebbség számára legfontosabb témákról. Arra a kérdésre, hogy ha a magyar civilek felkérést kapnak, hogy a második forduló előtt nyíltan támogassák Čaputovát, elfogadják-e azt, Tokár elmondta, a találkozó eredménye alapján tudnak majd bármit is megfogalmazni, ami esetleg ajánlásként is értelmezhető.

„Mi azonban mindig nagyon óvatosak szoktunk lenni azzal kapcsolatban, hogy kit és miért ajánlunk. Ehhez pedig a későbbiekben is tartjuk magunkat” – mondta Tokár, és hozzátette, hogy eddig csak Bárdos Gyulát támogatták közvetlenül az öt évvel ezelőtti államfőválasztás során. A Kekasztal szóvivője elmondta, hogy közvetlenül a találkozón biztos nem dől el, hogy nyíltan támogatják-e a Progresszív Szlovákia jelöltjét, hiszen erről a szervezet koordinációs tanácsának kell döntenie.

Čaputová a második körben Maroš Šefčovičcsal méri össze az erejét. Az első fordulót 40,57%-kal nyerte meg, ellenfele 18,66%-ot szerzett. A második fordulóra március 30-án kerül sor. Az új államfő június 15-én foglalja el a hivatalát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?