Közélet
A menyasszony és a vőlegény üres széke a hétvégi szertartáson, Martina Kušnírová szülőfalujában   - TASR/AP-felvétel

A hétvégén lett volna Ján Kuciak és párja esküvője, a családnak sem mondanak semmit a nyomozásról

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 7. 12:40

Gergelylaka | A februárban meggyilkolt újságíróra és menyasszonyára emlékeztek az Eperjeshez közeli faluban – szombaton lett volna az esküvőjük.

Martina Kušnírová szülőfalujának templomában misét tartottak az áldozatok emlékére, Martina a közeli temetőben nyugszik.

„Aki nem él át ilyet, az nem tudja elképzelni, milyen érzés ez. Hányszor elképzeltem, hogy majd itt fognak állni az oltár előtt, a lányom menyasszonyi ruhában. Úgy is volt, csak a koporsóban feküdt. A mai napra szervezett koncertre úgy tekintek, hogy azzal tisztelegnek az emlékük előtt” – mondta a falu templomában tartott szertartást követően Zlatica Kušnírovát, a megölt lány anyja.

A ceremóniát végző pap azt mondta, Kuciak és Kušnírová olyasmit elindított el, amit már senki nem állíthat meg, „újfajta közéleti kultúrát, tisztességes országot teremtünk”.

A szertartás után több órás emlékkoncert kezdődött a falu focipályáján, ahol egy rögtönzött pódiumon több tucatnyi ismert előadó és zenkar lépett fel.

„Folyton csak az órámat nézem – mondta Zlatica Kušnírová. – Hogy mit csinálnánk éppen most, ha a lakodalomban lennék, ha nem történik meg ez az egész” – tette hozzá. A két meggyilkolt fiatal családja elmondta, ők sem tudnak semmit arról, hol tart a nyomozás.
 

2018. május 5. 19:47

Ezrek emlékeztek Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára - ma lett volna az esküvőjük

A meggyilkolt újságíró édesapja elmondta, a rendőrség „teljes embargót rendelt el”, és ez a hozzátartozókra is vonatkozik, a gyilkosság óta sem tudtak beszélni semmilyen illetékes személlyel, aki részleteket tudna a nyomozásról.

„Nem láttuk a nyomozati aktát, nem tudunk az égvilágon semmit. Az ígéret szerint talán a jövő héten találkozhatunk az ügyésszel. De ez csak egy ígéret, már kettő ilyen is volt, de végül nem került sor a találkozóra” – mondta Jozef Kuciak.

Az áldozatok szülei is részt vettek a helyi focipályán Ján és Martina emlékére tartott koncerten, amelyet a trencséni Pohoda fesztivál igazgatója, Michal Kaščák szervezett. Beszélgettek a nézőkkel és a fellépőkkel, több tucatnyi ismert előadóművész és zenekar lépett fel, köztük Jana Kirschner és Michael Kocáb.

A több órás koncerten ruszin lakodalmas nótákat is előadott egy folklórcsoport. Zlatica Kušnírová végezetül mindenkinek köszönetet mondott, aki megjelent és támogatja őket. 

Önnek ajánljuk