Közélet

A három magyar kisebbségi párt nem állt ki a szexuális kisebbségek jogai mellett

Pozsony | Szerdán Pozsonyban járt Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter, aki az MKP, a Híd és az Összefogás elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a határnyitás mellett a magyar kormánynak a közös magyar párthoz való hozzáállásáról is beszélt. A három pártelnök közül egyik sem állt ki a szexuális kisebbségek jogai mellett, amelyeket a magyar parlament kedden korlátozott.
Czímer Gábor

2021. június 16. 18:30

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter az MKP, a Híd és az Összefogás elnökével találkozott, de bejelentette azt is, Magyarország június 24-től megnyithatja az összes határátkelőhelyét ⋌(Felvétel: Szijjártó Péter/Facebook)
Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter az MKP, a Híd és az Összefogás elnökével találkozott, de bejelentette azt is, Magyarország június 24-től megnyithatja az összes határátkelőhelyét (Felvétel: Szijjártó Péter/Facebook)

Szijjártó szerdán bejelentette, a jelenlegi tervek szerint, amennyiben a világjárvány nem fordul súlyosabbra, június 24-étől meg tudják szüntetni a belső, schengeni határokon az ellenőrzést és meg tudják nyitni a jelenleg lezárt átkelőhelyeket. A miniszter kiemelte, ez azért is lehetséges, mert a magyar felnőtt lakosságnak több mint hatvan százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját. „Szlovákia és Magyarország között 35 határátkelőhely van, ezekből most csak 19 van nyitva” – magyarázta.

Szijjártó ugyanakkor arról is beszélt, a Magyarországgal szomszédos országok határ menti megyéiben élő személyek számára lehetővé teszik, hogy Magyarországon oltassák be magukat. „Mindezt függetlenül a nemzetiségüktől” – tette hozzá. Az intézkedés pontos kezdetét még nem határozták meg, de a közeljövőben várható. Szlovákia esetében ez Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és a Kassa megye lakosait érintheti.

Együtt a pártelnökökkel
Szijjártó a szlovákiai magyar pártok vezetőivel, Forró Krisztián MKP-elnökkel, Sólymos Lászlóval, a Híd vezetőjével és Mózes Szabolccsal, az Összefogás elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Az eseményen a magyar külügyminisztertől azt kérdeztük, partnernek tekinti-e a magyar kormány, az elsősorban nem etnikai elv mentén politizáló Hidat. Korábban ugyanis Orbán Viktor magyar miniszterelnök „köröm alatti tüskének” nevezte a pártot. Szijjártó a válaszában elmondta, a határon túli pártok közül továbbra is az etnikai alapon szerveződő politikai formációkat tartják a stratégiai partnerüknek. „Ha jól értem, akkor az a párt, amelynek a létrehozására az urak törekednek, ezt a feltételt ki fogja elégíteni” – tette hozzá. Ezt a sajtótájékoztatón az egyik pártelnök sem cáfolta.

Jogkorlátozás
A miniszter és a három pártelnök is reagált arra, hogy a budapesti törvényhozás kedden egy olyan jogszabályt fogadott el, amely a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények ellen szól, ám ezen túl az LMBTQ-kisebbségekkel összefüggő jogokat is korlátozza. Nem kizárt például, hogy a törvény értelmében 18 év feletti besorolást kapnak a homoszexuális szereplőket megjelenítő népszerű televíziós sorozatok, de a jogszabály a szexuális felvilágosítást is jelentősen megnehezíti. Arra a kérdésre, a kisebbségi jogok ilyen korlátozása miként egyeztethető össze a magyar kormánynak a határon túli magyarokra vonatkozó kisebbségvédelmi politikájával, Szijjártó azzal válaszolt, a szexuális orientációval kapcsolatos nevelés szerintük kizárólag a szülők joga.

Forró ezzel kapcsolatban elmondta, nem ismeri a konkrét jogszabályt, de egyetért a miniszterrel abban, hogy a gyermekek védelme nagyon fontos. Sólymos ugyancsak arra hivatkozott, nem látta még a kérdéses törvényt, ezért nem tud válaszolni arra a kérdésünkre, egyetért-e a jogszabály elfogadásával, vagy sem. Arról beszélt, számára az a fontos, hogy Szlovákiában ne legyenek a kisebbségek jogait korlátozó törvények. „Nem fogok egyetérteni semmi olyan törvénnyel, ami bármilyen kisebbség jogát korlátozná” – mondta Sólymos, és kiemelte, álláspontja az etnikai mellett bármilyen más szlovákiai kisebbségre is vonatkozik. Mózes pedig azt hangsúlyozta, szerinte nem a magyarországi belpolitikai kérdésekkel kell foglalkozni. Az egyébként nagy nemzetközi visszhangot kiváltó intézkedés gondolatiságáról szólva arról beszélt, szerencsétlennek tartja, ha a szexuális orientációval kapcsolatos kérdéseket összekötik a nemzeti közösségek ügyével.

Új hidak és kompok
Szijjártó Pozsonyban a szlovák-magyar kétoldalú kapcsolatokról is beszélt. Úgy látja, a két ország sokkal több ponton és módon van összekötve, mint korábban volt. Szerinte az érzékeny kérdések megoldásához vezető utat a két ország közös sikertörténetein keresztül vezet az út. "Július elején Szlovákia közlekedési miniszterével közösen le fogjuk tenni az Ipolydamásd és Helemba közti híd alapkövét. Igor Matovič miniszterelnök-helyettessel pedig megállapodtam, hogy a Dunaradvány és Neszmély közötti kompközlekedés kialakításához szükséges pluszforrást nem csak a magyar, hanem a szlovák kormány is folyósítja" - mondta. Hozzátette, néhány hónap múlva pedig átadják a Miskolc és Kassa közti autópályát. Ez egyébként azt is jelenti, hogy Magyarországon keresztül létrejön az autópálya összeköttetés Kassa és Pozsony között is.  

Szijjártó a pártelnökökkel való találkozó után a szintén Pozsonyban szervezett Globsec-konferenciára tartott, ahol Jakub Kulhánek cseh, Zbigniew Rau lengyel és Ivan Korčok szlovák külügyminiszterrel közös beszélgetésen vett részt. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

oltás

Bevásárlóközpontban is oltanak a hétvégén Dunaszerdahelyen

Érsekújvár

Érsekújvár az idő sodrásában

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Igor Matovič

A többség nem támogatja a Covid-lottót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.