Közélet

A gépkocsit is lefoglalhatja a rendőr

Tovább szigorítja a belügyminisztérium a közúti közlekedésről szóló törvényt. Abban az esetben, ha a tárca elképzelését elfogadja a parlament, akkor novembertől elkobozhatják a rendőrök az autó rendszámát, ha a sofőr korábban nem fizette ki a közúti kihágásért járó bírságot.
Demecs Péter

2019. július 9. 12:00

Mivel egyre gyakrabban fordul elő, hogy az objektív felelősség elve alapján kirótt büntetéseket a gépjármű-tulajdonosok nem fizetik ki, a belügyminisztérium úgy döntött, szigorítja az előírásokat. Ha novembertől egy közúti ellenőrzés során megállítanak egy gépkocsit, amelyről kiderül, hogy tulajdonosa nem fizette ki egy korábbi szabálysértésért járó bírságot, az egyenruhások a helyszínen lefoglalják az autó műszaki engedélyét és rendszámát. Ilyen gépkocsit azután nem lehet használni a közúti forgalomban. Az engedélyt és a rendszámokat csak azután kapná vissza, miután kifizette a büntetést.

A törvénymódosítás egy egészen új büntetést is bevezet, mégpedig a gépjármű tulajdonosának szabálysértéséért járó helyszíni bírságot. Ez olyan sofőröket érintene, akiknek gépkocsiját szabálysértésen érték, ám az objektív felelősség elve szerint, például a rosszul leolvasható rendszámtábla miatt nem tudták kiküldeni a büntetést a gépjármű tulajdonosának. Az új helyszíni bírság értelmében, ha a szóban forgó gépkocsit a jövőben leállítják, akkor az eredeti bírságot a sofőrrel fizettetik ki, függetlenül attól, ő ült-e a szabálysértés idején a volánnál, vagy sem. Ha a sofőr nem lesz hajlandó fizetni, akkor a bírság összegének megfelelő óvadékot kell fizetnie, amit csak az eredeti bírság térítése után fog visszakapni a hatóságoktól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?