Közélet

A gazdák kiakadtak az EU környezetbarát programjától

Pozsony | Az Európai Bizottság legújabb, környezetbarát mezőgazdaságra és élelmiszeriparra való áttérést célzó stratégiája az érintett vállalkozások szerint olyan súlyos terheket róna az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának a tevékenységükkel.
Molnár Iván

2020. május 25. 16:00

agro
Az Európai Bizottság olyan környezetvédelmi szabályokat próbál meg ráerőszakolni a mezőgazdaságra, amelyek hatalmas terhet rónának az ágazatban vállalkozókra - TASR-felvétel

Az Európai Bizottság múlt héten tette közzé az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) részét képező, a fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszeriparra való áttérést célzó Termőföldtől az Asztalig (Farm to Fork) elnevezésű stratégiáját, valamint a biológiai sokféleség védelméről szóló Biodiverzitás Stratégiát, és mindkét javaslatával szinte azonnal sikerült kiütnie a biztosítékot az érintett vállalkozásoknál.

Az Európai Unió (EU) egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa, Stella Kyriakides szerint az EU üvegházhatású gázkibocsátásnak a 10,3%-a származik a mezőgazdaságból, ezért kiemelt szerepet szánnak a bemutatott stratégiának a klímacélok megvalósításában.

A stratégia többek között előírja a növényvédőszer-használat 50 százalékos, a műtrágya esetében pedig annak 20 százalékos csökkentését 2030-ig.

A haszonállatok esetében alkalmazott antibiotikumok használatát 50 százalékkal fognák vissza, és felül fogják vizsgálni a jelenlegi állatjóléti szabályozást is. Az ökológiai gazdálkodással érintett területek jelenlegi 8%-os szintjét legalább 25%-ra kívánják emelni az EU-ban, emellett az európai polgárok étrendjét a civilizációs betegségek gyakoriságának visszaszorítása érdekében „egészségesebb irányba” szeretnék terelni.

A biológiai sokféleség előmozdítására különböző forrásokból – többek között uniós alapokból, nemzeti és magánforrásokból – évente 20 milliárd eurót szabadítanak majd fel. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerint az ökogazdálkodás fejlesztése hektáronként 10–22 százalékkal több munkahelyet hozhat létre, mint a hagyományos gazdálkodás.

Az Európai Bizottság új stratégiája által érintett vállalkozások már nem ilyen derűlátóak.

„Fontosnak tartjuk az élelmiszeripar környezeti fenntarthatóságának a növelését, a bemutatott célok azonban nem érhetők el anélkül, hogy ezeket megvitatnák az érintett ágazatok képviselőivel”

– nyilatkozta Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) igazgatója, aki szerint egyelőre a stratégia finanszírozása sem teljesen átlátható. Az Európai Bizottság szerint a tagországok következő időszakban lehívható agrártámogatásainak a jóváhagyásakor például kiemelten fogják kezelni, hogy annak tartalma és törekvései megfelelnek-e a Termőföldtől az Asztalig Stratégiában foglaltaknak. A tagállamok így komoly nehézségekkel és a támogatások csökkentésével nézhetnek szembe, ha ezeknek a szigorú előírásoknak nem tudnak majd eleget tenni. Venhartová szerint azonban a szlovákiai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak a koronavírus-járvány miatt már e nélkül is súlyos problémákkal kell szembenézniük az elkövetkező időszakban.

„A szlovák élelmiszeripari vállalkozások ráadásul a szomszédos országok gyártóival szemben is versenyhátrányban vannak. Míg Magyarország 2013 óta 1 milliárd eurót ruházott be az ottani élelmiszeriparba, Szlovákiában ez ugyanekkor alig haladta meg a 200 millió eurót, miközben a technológiai lemaradásunkat csak nagyon nehezen leszünk képesek ledolgozni”

– mondta el Venhartová. Szerinte a szlovák mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak jelenleg elsősorban olyan határozott fejlesztési stratégiára lenne szüksége, aminek köszönhetően a jövőben tovább nőhetne az ország önellátása az említett ágazatokban.

Nem lelkesednek az Európai Bizottság új stratégiája iránt a magyarországi gazdák sem. Érdekvédelmi szervezetük, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a most bemutatott – hatástanulmányok elvégzése nélkül készült – stratégiák elfogadhatatlanok számukra, úgy gondolják ugyanis, hogy a bennük foglalt célok teljesíthetetlenek, és hatalmas terheket rónának az ágazatban vállalkozókra. A NAK arra is felhívja a figyelmet, hogy a harmadik országokból az EU piacaira érkező termékek még a jelenlegi, kevésbé szigorú környezetvédelmi és minőségi szabályozásoknak sem feltétlenül felelnek meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

koronavírus

Augusztusban a tizenkettedik leggyakoribb halálok volt a koronavírus-fertőzés

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.