Közélet

A főügyész vitába szállt a képviselőkkel

Pozsony | Maroš Žilinka főügyész pénteken végül megjelent a parlamentben: először az alkotmányjogi bizottság, majd a médiaügyi bizottság előtt kellett válaszolnia a képviselők által feltett, gyakran kritikus kérdésekre. A meghallgatások során többször is hangos szóváltás alakult ki a főügyész és a képviselők között.
Nagy Roland

2021. szeptember 10. 16:17

Žilinka
Maroš Žilinka (jobbra) és helyettese, Jozef Kandera pénteken kínos kérdéseket is kaptak a parlamenti képviselőktől - TASR/AP-felvétel

Az utóbbi napokban hatalmas felháborodást váltott ki, hogy Žilinka két nagyon fontos korrupciós ügyben is ejtette a vádakat: az egyik a Gorilla-felvétellel kapcsolatos botrány, amelyben Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport igazgatója ellen folyt eljárás, a másik pedig a Szlovák Titkosszolgálat letartóztatott elnökét, Vladimír Pčolinskýt (Sme rodina) érinti. Žilinka a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusára hivatkozva tette ezt, amely kimondja, hogy ha egy eljárás törvénytelen módon zajlik, akkor a főügyész közbeavatkozhat. A döntést követően több koalíciós képviselő is azt követelte Žilinkától, hogy a nyilvánosság előtt is magyarázza meg, miért ejtette a vádakat az említett ügyekben. 

Az igazságügyi miniszter szűkítené a főügyész kompetenciáit

2021. szeptember 2. 18:05

Az igazságügyi miniszter szűkítené a főügyész kompetenciáit

A probléma ezzel tovább folytatódott, mert a főügyész valóban meg is hirdette a sajtótájékoztatót, de több fontos szlovákiai oknyomozó portál nem kapott meghívást, az újságírókat nem is engedték be a terembe. Žilinkáék ezt a helyhiánnyal, valamint a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokkal magyarázták.

Két bizottság előtt

Ez azonban nem győzte meg a koalíció képviselőit: felszólították a főügyészt, hogy vegyen részt a parlament médiaügyi bizottságának keddi ülésén. Žilinka ezen nem jelent meg, azt állította, elfoglalt, viszont elküldte helyettesét, Jozef Kanderát, akit végül a képviselők nem hallgattak meg. Ehelyett úgy döntöttek, hogy a meghallgatást péntekre, az alkotmányjogi bizottság ülése utánra halasztják, ahol Žilinkának a Főügyészség 2020-as működéséről szóló jelentést kellett bemutatnia.

Leváltanák a főügyészt

A főügyész végül meg is jelent pénteken, és össze is szólalkozott a képviselőkkel. Főként az SaS képviselőivel, Alojz Baránikkal és Ondrej Dostállal, akik többször is a már említett 363-as paragrafus jogtalan használatára utaltak. Žilinka azonban kitartott korábbi álláspontja mellett, állította, hogy főügyészként neki kötelessége ejteni a vádakat, ha az eljárás során törvénytelenség merül fel.

„Enélkül pusztán csak egy statiszta lennék”

– ismételgette. Megjegyezte, ha eltörlik a nyomozás során ejtett hibákat, újraindulhat az eljárás Haščák és Pčolinský ellen.

Alojz Baránik ennek ellenére továbbra is úgy gondolja, hogy a főügyész piszkos politikai játékokat játszik, és hangot is adott eme véleményének. Žilinka kikérte magának ezeket az állításokat, hangját felemelve szólt oda az SaS képviselőjének, hogy nem hagyja magát zsarolni. Baránik végül odáig ment, hogy az ülés után bejelentette: kezdeményezni fogja a főügyész leváltását.

Alojz Baránik
Alojz Baránik leváltaná a főügyészt - TASR/AP-felvétel

A Denník N információi szerint ezzel azonnal vitát is generált a koalícióban, mivel Boris Kollár – akinek a szabadlábra bocsájtott Pčolinský közeli barátja – kiállt Žilinka mellett.

„Nagyon sajnálom, hogy ha valaki ebben az országban szigorúan betartja a törvényeket, és nem a média kívánsága szerint cselekszik, akkor rögtön meg akarják büntetni”

– nyilatkozta a házelnök.

Milan Vetrák, az alkotmányjogi bizottság elnöke elmondta, az OĽaNO frakciójában sincs egységes álláspont a főügyésszel kapcsolatban, és vannak olyan képviselők, akik jelenleg megszavaznák a leváltását.

Lesz még folytatás

Az alkotmányjogi bizottság ülését végül fél 1-kor berekesztették. Juraj Šeliga (Za ľudí) azt nehezményezte, hogy több képviselőnek nem volt lehetősége kérdezni a főügyésztől, mivel viszonylag sok idő elment a jelentés bemutatásával. Végül abban állapodtak meg, hogy a következő napokban folytatják a meghallgatást.

„Erre volt lehetőségünk”

Žilinkának ezután a médiaügyi bizottság előtt kellett megmagyaráznia, miért nem engedtek be bizonyos újságírókat.

„Olyan formátumot választottunk, amilyet tudtunk. Erre voltak reális lehetőségeink, és akkor ez tűnt a leghatékonyabb módszernek”

– indokolta a döntését a főügyész.

Hozzátette: az újságíróknak lehetőségük volt az élő közvetítés megtekintésére, ezért nem érzi úgy, hogy bármiben is akadályozták volna a munkájukat.

„Minden egyes kérdésre, amit utólag a Főügyészségre küldtek, becsületesen válaszoltunk”

– jegyezte meg Žilinka.

Miroslav Kollár szerint azonban hibát követtek el.

„Legközelebb próbáljanak meg teret adni minden újságírónak, ez a Főügyészség érdeke is”

– mondta a független képviselő.

Az Új Szó kiadója a DUELL-PRESS Kft., amely a Penta csoport 100 százalékos tulajdonában van.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
suli

Zöldet kaptak az iskolai egészségügyi dolgozók

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

pénz euró

Komoly tervek szerepelnek Galánta idei költségvetésében

emma caputova

FOTÓK: Čaputová lánya a Vouge magazin címlapjára került!

közlekedés

Busz Pozsonytól Rajkáig: ki állja a cehhet?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.