Közélet

A földművelésügyi tárca hátba szúrta volna a gazdákat

Pozsony | A földművelésügyi tárca a közvetlen agrártámogatások átcsoportosítását fontolgatta, ami hatalmas károkat okozott volna a mezőgazdaságban. A jó hír, hogy a gazdák hatalmas felháborodása miatt a szaktárca csendben letett erről az elképzeléséről.
Susla Béla

2020. június 1. 11:00

agro
Az agrárszakemberek szerint a közvetlen kifizetések lefaragása miatt a szlovákiai állattenyésztők képtelenek lennének felvenni a versenyt a külföldi konkurenciával - TASR/AP-felvétel

A szlovákiai mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa (RPPS) a múlt héten nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi minisztérium elképzelését, miszerint az első pillérben levő agrártámogatásokat a második pillérbe csoportosították volna át.

„Óriási felháborodással fogadtuk a hírt, miszerint az agrártárca a közvetlen agrártámogatásokat a vidékfejlesztési alapú támogatások kategóriájába szeretné átcsoportosítani, vagyis az elsőből a második pillérbe. Aggasztó, hogy amikor pár nappal korábban, május 26-án a mezőgazdasági minisztériumban tárgyaltunk, erről a kérdésről még szó sem volt”

– nyilatkozta Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke, aki egyben az RPPS vezetője is.

Macho szerint a minisztérium fent jelzett lépése olyan határnak számított, amit nem szabadna átlépnünk, hiszen elsősorban azokat sújtaná, akik állattenyésztéssel és speciális növénytermesztéssel foglalkoznak. „Nem szeretnénk élőben figyelemmel követni a szlovákiai mezőgazdaság teljes leépülését, vagyis hogy az agrártermelők évről évre 120 millió euróval kevesebbet kapjanak a közvetlen kifizetéseken keresztül, ezért a minisztériumot arra kértük, hogy az aggasztó elképzeléseiről szóló dokumentumot ne küldje el Brüsszelbe” – mondta az SPPK elnöke.

Macho szerint a közvetlen kifizetések lefaragása növelné a munkanélküliséget az ország egyes régióiban, veszélyeztetné az élelmiszer-önellátottságot, és felgyorsítaná az állattenyésztés hanyatlását. Az agrárönkormányzatok tanácsa egy hónappal ezelőtt már figyelmeztette a szaktárcát, hogy Brüsszelben tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az anyagi támogatások nagyobb részét lekötött kifizetésekben valósítsák meg, vagyis a terület alapú támogatásokból erősítsék az állattenyésztést és a speciális növénytermesztést.

„Párbeszédet akarunk folytatni arról, hogy az első és a második pillérben hogyan kellene gazdálkodni a támogatásokból az Európai Unió új programozási időszakának a kezdetétől, amely minden bizonnyal nem indul be 2022-nél korábban. Idén, jövőre és lehet, hogy még 2022-ben is a jelenlegi helyzet marad fenn. Az anyagi eszközök 15 százalékát nem szabadna átcsoportosítani az elsőből a második pillérbe, ugyanis ezzel az elhamarkodott lépéssel komoly veszélybe kerülne a szlovákiai mezőgazdaság” – sorolta Macho.

Simon Zsolt volt földművelésügyi miniszter, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke is bírálta a tárca terveit. „Az elsőből a második pillérbe történő átcsoportosítás, a közvetlen kifizetésekre és az állatállományra fordított források lefaragása a szlovákiai élelmiszergyártás felszámolásához vezethet. Az idei szárazság mellett az állami támogatások lefaragása javíthatatlan következményekkel járna. Még kevesebb hazai élelmiszerünk lenne a boltok pultjain” – hangsúlyozta Simon.

A szlovákiai tejtermelők is aggodalmukat fejezték ki a minisztérium javaslatával kapcsolatban. A javasolt intézkedések tönkretehetik a tejtermelést, miközben Szlovákia e téren egyelőre még önellátó.

„Tudatosítani kell, hogy az elsőből a második pillérbe való átcsoportosítás nem csupán a területre kifizetett támogatásokat érinti, de a lekötött kifizetéseket is. A tejszövetség egyértelműen ellenzi mind a közvetlen kifizetések, mind a lekötött kifizetések csökkentését. Ezeknek már a jelenlegi szintje sem éri el Szlovákiában az európai támogatások szintjét, ami veszélyezteti a versenyképességünket”

– mondta Alexander Pastorek, a Szlovákiai Tejszövetség elnöke. Szerinte a szlovákiai tejágazat az ország uniós csatlakozása óta három komoly válságot vészelt át, amelyek során a termelési veszteség elérte az 500 millió eurót. „Az óriási veszteséget a tejfeldolgozók 50 százalékos csökkenése, valamint a fejőstehenek állományának a 40 százalékos visszaesése idézte elő” – mondta Pastorek.

A földművelésügyi minisztérium szóvivője, Vladimír Machalík az első reakciójában azt hangoztatta, hogy tárcaközi megbeszéléseket folytatnak a minisztériumban, és most még túl korai lenne véleményt fogalmazni az agrárönkormányzatok részéről elhangzott tiltakozásokra. A szaktárca pénteken kiadott sajtóhíre szerint azonban sikerült olyan rejtett forrásokat találniuk a minisztérium költségvetésében, amelyeknek köszönhetően nem lesz szükség a közvetlen támogatások átcsoportosítására. (sb, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

Igor Matovič
Frissítve

Matovič: Nem történhet meg újra az, ami tegnap a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen

gyererk

Szlovákiában is egyre égetőbb probléma a roma diákok iskolai szegregációja

közúti baleset

Egy halálos baleset miatt mindkét irányban lezárták az R1-est

Ódor

Továbbra is rosszul tejel a második nyugdíjpillér

Hosszú Katinka

Forbes – Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.