A földalap több alkalmazottja ellen indított eljárást a NAKA

naka k

A Báró (Barón) akció keretében restitúciós eljárások során Nyitra és Nagyszombat megyében elkövetett visszaélések miatt indított eljárást a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több személy, köztük a Szlovák Állami Földalap (SPF) alkalmazottai ellen.

Öt személyt őrizetbe vettek – tájékoztatta a TASR-t Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának vezetője.

„Idegen vagyon kezelése során, bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó kötelességszegés bűncselekményéről van szó” – tette hozzá Szeiff.

A bűnszervezet Pozsony és Nagyszombat megyében tevékenykedett, tagjai a restitúciós eljárások keretében kiadott csereföldek odaítélése során tudatosan megsértették az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályait. A visszaigénylőre értékesebb földterületet ruházott át a földalap, mint az eredeti terület értéke volt.

Az SPF előre kiszemelt földterületek átruházásáról kötött szerződést a visszaigénylővel, ám az ügyletek egy harmadik fél érdekeit szolgálták, a földterületek értéke 2,2 millió euróval haladta meg a restitúciós eljárás során visszaigényelt területekét.

A bűnszervezetnek tagja volt a területet visszaigénylő személyek jogi képviselője és a földalap volt alkalmazottja is, őt bűncselekményből származó bevétel tisztára mosásával is gyanúsítják, továbbá a vitatott visszaadott terület későbbi továbbadásában való részvétellel.

„Mivel a nyomozás zajlik, további részletekről nem tájékoztatunk” – tette hozzá Szeiff.

A földművelési és vidékfejlesztési minisztérium a TASR-rel azt közölte, hogy az ügyről nincsenek közelebbi információi. „Szükség esetén azonban teljes mértékben együttműködünk a hatóságokkal” – közölte a tárca sajtóosztálya. A TASR állásfoglalást kért az SPF-től is, ám az intézet egyelőre nem válaszolt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?