Közélet

A Focus felmérése szerint a magyarok fele támogatja a Híd és az MKP összefogását

Pozsony | A Focus felmérése szerint kisebb lenne a Híd és az MKP közös listájának támogatása, mintha a két párt külön-külön indulna. A megkérdezettek fele ért egyet azzal, hogy a két párt együtt induljon a jövő februárban esedékes parlamenti választáson. Az MKP kételkedve fogadta a felmérés eredményét.
Czímer Gábor

2019. augusztus 7. 08:41

bugár menyhárt
- Somogyi Tibor felvétele

A Focus közvélemény-kutató intézet a Híd megrendelésére készítette a felmérést. Az eredmény szerint ha a magyar politikai formációk külön indulnának, Bugár Béla pártjára a dél-szlovákiai választók 27,9%-a, az MKP-ra 17,4%-a szavazna, 11,9%-uk még nem döntötte el, kire voksolna, 16,5%-nyian pedig biztosan nem mennének el szavazni.

A pártok támogatottsága

A kutatás során azt is vizsgálták, hogyan döntenének a választók, ha a két párt közös listát állítana. Eszerint 34,5%-uk szavazna a közös listára, 11,9%-ról 18,1%-ra emelkedne a bizonytalanok aránya, és 20,7%-nyian nem mennének voksolni. A felmérés szerint a két nagyobb párt összefogása és egyben a két kisebb magyar párt külön indulása esetén az MKDSZ-t a választók 2,8%-a, a Magyar Fórumot 1,4%-a támogatná. A két kisebb párt támogatottsága némileg még nőne is a felmérés szerint, ha az MKP és a Híd közös listát állítana.

A pártok támogatottsága a szlovákiai magyar választók körében a Híd-MKP koalíció esetén

A kutatás azt mutatja, a megkérdezettek 50%-a egyetért azzal, hogy a Híd és az MKP közös listát állítson, 40% ellenzi ezt, 10% nem tud dönteni. A Híd szavazóinak 67,8%-a és az MKP választóinak is 68,5%-a támogatja a két párt közös indulását. Mindkét politikai szubjektum táborában lennének azonban olyanok, akik közös lista esetén nem mennének szavazni, vagy inkább szlovák pártot választanának.

Koalíció

Ki vezesse a listát?

A Focus a felmérésben arra is rákérdezett, melyik politikusnak kellene vezetnie a Híd és az MKP közös listájáját. A kutatás eredménye szerint Bugár Bélát, a Híd elnökét látnák szívesen a lista élén a legtöbben. Őt jelentős lemaradással követi Csáky Pál, az MKP korábbi EP-képviselője és Menyhárt József, az MKP elnöke.

Listavezető

Az MKP és a Híd táborának harmada távozna

Martin Slosiarik, a Focus vezetője szerint a Híd és az MKP közös listája nem növelné a választói kedvet a szlovákiai magyarok körében. A 714 válaszadó 14,4 %-a döntene úgy, hogy a két párt közös listaállítása esetén nem menne el szavazni, esetleg szlovák pártra szavazna, külön indulás esetében azonban a Híd vagy az MKP táborát erősítenék. 3,36% válaszolta, hogy a két párt közös listáját választaná, de a külön induló Hidat vagy MKP-t nem támogatná. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Híd és az MKP választóinak harmada azt válaszolta, hogy egy közös lista esetén nem menne szavazni, vagy más pártot választana, esetleg még nem tudja, hogy kire szavazna. "Ugyanakkor a közös lista ehhez képest lényegesen kevesebb választót vonzana be" - nyilatkozta a szakember.

Slosiarik felhívta a figyelmet arra is, hogy kutatásuk szerint az MKP és a Híd táborában is vannak olyanok, akik számára a két párt közös listája elfogadhatatlan. Ha a két párt összefog, akkor a Híd táborából 12,6%, az MKP esetében pedig 8,9% nem menne el szavazni. A kutatóintézet vezetője szerint a Híd és az MKP közös listája nem növelné a választói kedvet a szlovákiai magyarok körében, de hozzátette, a pontos részvételi arányt nem tudják a felmérés segítségével megállapítani. „Sok múlik azon, hogy a most még bizonytalan szavazók hogyan döntenek” – mondta.

Slosiarik kiemelte, a bizonytalan választók arányának növekedése az MKP és a Híd közös listaállítása esetén logikus. „Ha rákérdezünk a két párt összefogására, az emberek egy része bizonyos értelemben gondolkodási időt kér” – mondta a szakember, aki hozzátette, a Híd választóinak például 14,6%-a nem döntötte még el, hogy támogatná-e a közös listát, az MKP-nál ez az arány 8,9%. 

Kit kérdeztek?

A nem, a kor, a végzettség, a településtípus, a régiós megoszlás szempontjából reprezentatív felmérés során 714 válaszadót szólítottak meg. A kutatást azok körében végezték, akik jól beszélnek magyarul, vagy magyar nemzetiségűek, esetleg kifejezetten magyar nyelven akarták kitölteni a kérdőívet. A válaszadók nagy része (67%) azt választotta, hogy szlovákul tölti ki az ívet. A saját bevallásuk szerint a megkérdezettek 72,1%-a magyar, 27,9%-a szlovák nemzetiségű.

Folytatják a tárgyalásokat

Bugár Béla, a Híd elnöke a kutatás eredményével kapcsolatban elmondta, a kutatás is azt bizonyítja, hogy az MKP-val kötött koalíció számára nehéz lesz elérni a 7%-os parlamenti küszöböt. Hangsúlyozta, hogy ha sikerül megegyezniük az MKP-val, akkor azonnal csináltatniuk kell egy közvélemény-kutatást, amelyben a koalíciójuk támogatottságát mérnék. „Mert ha a megegyezés eredménye az lesz, hogy nem biztos, hogy elérjük a 7 százalékot, akkor még mindig változtathatunk azon, hogy együtt indulunk-e vagy sem” – mondta Bugár, hozzátéve: az MKP-val való következő tárgyalási fordulóra a mostani felmérésnek nem lesz hatása.

Az MKP sajtóosztálya nyilatkozatban reagált a közvélemény-kutatásra. Ebben azt írják, felmerül a kérdés, mennyire objektív egy felmérés, ha azt egy párt rendeli meg. „A szavazók bizonytalanságát az is okozhatja, hogy ez a koalíció jelen pillanatban még csak egy elméleti konstrukció. Ha megkezdi működését, a róla kialakuló kép is bizonyosan árnyaltabb lesz” – áll a nyilatkozatban.

Az MKP közleménye is megemlíti a Fórum Kisebbségkutató Intézetnek a közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérését. Menyhárt József pártja szerint ez a kutatás politikai pártok befolyása nélkül valósult meg. A Fórum felmérése szerint, ha a magyar pártok közelebbről meg nem határozott összefogására épülő magyar érdekképviselet létrejönne, a választási részvétel 8%-kal növekedne (67%-ról 75%-ra) a szlovákiai magyarok körében. A magyarokra leadott szavazatok száma is nőne: a megkérdezettek 70%-a szavazna a közös érdekképviseletre. A Fórum és a Focus felmérése különböző módszertannal készült, eredményeiket csak nehezen lehet összehasonlítani.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ógelle

Elviselhetőbbé vált a nyári meleg

Hatos Pál

„A jelen a múltból él, sőt, bizonyos értelemben a múlt foglya”

k

A helyzet nem változik, minden járás továbbra is zöld besorolású

koronavírus nyaralás
Frissítve

Koronavírus: mindössze hat új esetet mutattak ki a PCR-tesztek

Bélapataka

Az áradások miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Bélapatakán

Vasárnap

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Miquèu Montanaro

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.