Közélet

Az összefogásra szavaznánk

Pozsony | Megugrana a szavazókedv a szlovákiai magyarok körében, ha egy közös magyar érdekképviselet alakulna. Ezzel a magyarokra leadott szavazatok száma is több lenne – derül ki a Fórum intézet felmérésből.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. július 24. 19:30

A független képviselők sikerét hozták a választások
- Képarchívum

A megkérdezettek 67%-a menne el szavazni, ha a közeljövőben tartanák a parlamenti választást. A tavalyi eredményekhez képest a részvételi arány 10%-os visszaesést mutat. A négy magyar pártra, ha külön indulnak, összesen 57% szavazna. Ez nagyjából megegyezik a 2018-as eredménnyel, akkor a szlovákiai magyarok 58%-a szavazott volna magyar pártra. Mindez a Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részlege előző hónapban végzett, ezer felnőtt szlovákiai magyar résztvevő bevonásával készült reprezentatív felméréséből derül ki.

Kell az összefogás 

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogyan szavaznának akkor, ha létrejönne egy közös, összefogásra épülő magyar érdekképviselet. Ebben az esetben a választási részvétel 8%-kal növekedne (75%-ra) a szlovákiai magyarok körében. Egyben a magyarokra leadott szavazatok száma is nőne: a megkérdezettek 70%-a szavazna a közös érdekképviseletre. A Híd választói közül 83%, az MKP választói közül 87% szavazna egy közös képviseletre, a szlovák pártokra szavazók kb. fele, a bizonytalankodók pedig több mint fele voksolna egy ilyen jellegű listára. A megkérdezettek 88%-a szerint ugyanis szükséges a szlovákiai magyarok politikai képviselete. A Fórum intézet azonban azt nem közölte, hogy összefogás nélkül milyen arányban szavaznának a választók a jelenlegi magyar pártokra. 

A kutatás szerint többen mennének szavazni, ha a magyar pártok összefognának

Szlovák előretörés 

A felmérésből az is kiderül, többen szavaznának idén szlovák pártokra, mint egy évvel ezelőtt. A legfrissebb adatok alapján a szlovákiai magyarok 14%-a választana a szlovák pártok közül. Tavaly ez az arány még 5%-os volt.

Mit mutat még a kutatás?

A kutatásról kiadott sajtóhírben az olvasható, hogy a megkérdezettek 88%-a szerint szükséges, hogy a szlovákiai magyaroknak legyen saját politikai képviseletük. A magyar szavazók a politikai érdekképviselet legmegfelelőbb formájának az egyetlen magyar politikai szubjektumot tartják (67%), másodikként pedig azt, ha van több magyar párt, amelyek együttműködnek (21%). Az érdekképviselet lehetséges további formáit, tehát a külön utat járó több magyar pártot (2%), a szlovák pártokon belül működő magyar képviselőket (4%), a magyarok érdekeit felvállaló szlovák pártot (3%) csupán elenyésző számuk tartja a legmegfelelőbbnek. A megkérdezettek 3%-a szerint nincs szükség külön magyar érdekképviseletre.

A kutatás szerint a válaszadók 55%-a fontosnak tartja, hogy az általa választott párt minden körülmények között a kormány tagja legyen. 28% ezt attól teszi függővé, hogy melyik párttal alakítana koalíciót, 8% nem tartja fontosnak a kormánytagságot, 9% pedig nem tud véleményt mondani. Arra a kérdésre, hogy melyik párttal ne lépjen koalícióra az általuk választott párt, a megkérdezettek egyötöde nem tudott válaszolni. Egyszerre több pártot is lehetett választani. A három párt, amelyet koalíciós partnerként a legtöbben elutasítanak, a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk (55%), a Smer (45%) és a SNS (43%) volt.

Kutatás vs. nyilatkozatok

Lampl Zsuzsanna, a felmérést készítő kutatócsoport vezetője elmondta, mindez ellentmond az MKP és a Híd vezetői által korábban hangoztatott vélekedésnek, mely szerint egy közös lista támogatottsága még alacsonyabb is lehet az azon induló pártok egyenkénti támogatottságának összegénél. „Amennyiben lenne egy közös képviselet, az lendítene a szavazókedven, és erre a köz ös képviseletre többen szavaznának, mint az egyes pártokra külön-külön” – mondta a szakember. Bugár Béla, a Híd elnöke például korábban a közös lista támogatottságával kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „Az előző 10 évben pont az MKP részéről volt irányunkba a legnagyobb gyűlölet. Elutasították minden egyes közeledési javaslatunkat. Ezért nem működik az, hogy a Híd és az MKP százalékait összeadjuk és az lenne a közösen elért választási eredmény.”

A módszertan a fontos

Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató intézet igazgatója elmondta, a politikusok vélekedése és a Fórum kutatása közti ellentmondást a felmérés pontos módszertanának ismeretében lehet vizsgálni. A kutatás során a következő kérdést tették fel: „Ha a magyar pártok összefognának a választás előtt, ön szavazna-e rájuk?” Slosiarik szerint az ilyen kérdésfeltevés teret ad arra, hogy a megkérdezettek pozitív választ adjanak, hiszen az összefogásra vonatkozó elvárásuknak adhatnak hangot. A szakember úgy gondolja, ebből azonban nem lehet arra következtetni, hogy egy közös listának mekkora lenne a támogatottsága. Ahhoz először külön-külön az egyes pártoknak és aztán a koalíciójuknak is meg kellene mérni a támogatottságát.

A kutatás készítő Fórum intézet igazgatója, Simon Attila elmondta, az egyes pártoknak a támogatottságát egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. „A jelenlegi feldolgozottság mellett ezt még nem tudjuk kiadni” – mondta az igazgató.

A Focus igazgatója szerint ugyancsak fontos tényező, hogy a felmérést magyar nyelven végezték. Az ő tapasztalataik szerint a magyar pártoknak, de főleg a Hídnak vannak szlovák vagy szlovák identitással is rendelkező szavazói. Közéjük tartozhatnak például a szlovák–magyar vegyes házasságban élők. Slosiarik szerint a csak magyar nyelvű lekérdezés őket kizárhatja a vizsgált mintából.

Van aki örül, van aki kételkedik

Fiala Ilona, az MKP sajtótitkára lapunkkal tudatta, a felmérés eredményei a szlovákiai magyar közösségnek a megosztott politizáláshoz való hozzáállását igazolják. A Híd azonban szkeptikusan áll a felméréshez, és felteszi a kérdést, beszélhetünk-e független felmérésről, ha annak célja az éppen folyamatban lévő tárgyalások befolyásolása.

"Emlékezetes a Fórum Intézetnek az a felmérése, amelyet 2O12-ben készített. Az intézet akkori mérései alapján az MKP volt a biztos befutó, a Híd pedig nem ugrotta volna meg a szükséges parlamenti küszöböt. A Híd akkor is, azóta is standard közvélemény-kutató intézetekkel végeztet közvélemény-kutatásokat, s ezek az utolsó előtti parlamenti választás várható eredményét helyesen prognosztizálták" - olvasható a Híd nyilatkozatában.

A Magyar Fórum az összefogást támogatja, nyilatkozta Simon Zsolt pártelnök. Az MKDSZ pedig lapzártánkig nem válaszolt a felmérés eredményeire vonatkozó kérdésünkre.

A kutatás eredményére a Közösen 2020 kezdeményezés is reagált: „Véleményünk szerint közös listára van szükség, komoly személyi változásokkal és tartalmi reformmal” – írják a nyilatkozatukban, és hozzáteszik, hogy a múlt héten indított kezdeményezéshez tegnap csatlakozott az 500. aláíró.

Szalay Hajnalka

Czímer Gábor
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

A zöld átállás miatt drágulhat az élelmiszer

h

A Híd rábólintott a Szövetséghez való csatlakozásra

DAC

Győzött a DAC Rózsahegyen

fico pellegrini

Fico együttműködésre szólította fel a Hlast, akár egy közös pártban is

b

Súlyos baleset történt a D2-es autópályán

rendőrség illusztráció

Brutális támadás Trencsénben: egy nőnek öltözött férfi késelt meg egy 17 éves lányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.