A déli régiókban a Smer már a Szövetség sarkában van

A Smer a magyarlakta régiókban is jelentős támogatottságot szerzett (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

A parlamenti választás részletes eredményeiből az látszik, hogy a magyarlakta településeken jóval többen szavaztak a Smerre, mint korábban. A déli járások többségében Robert Fico pártja nyert, de a nyugati, illetve közép-szlovákiai tömbmagyar területeken is stabilan tartják a második helyüket a Szövetség mögött.

Ahogy arról beszámoltunk, a Szövetségre a szombati parlamenti választáson 130 183-an szavaztak. Ez 4,38 százalékos eredményt jelent, amivel a párt nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A választási eredményeket feldolgozó Statisztikai Hivatal részletes adataiból az látszik, hogy a Szövetség, ahogy az várható volt, a tömbmagyar régióban volt a legsikeresebb. A Dunaszerdahelyi járásban, a szavazatok 46,37 százalékát, a Komáromi járásban pedig a voksok 48,78 százalékát, a Rimaszombati járásban pedig 24,96 százalékát szerezték meg, amivel ezekben a régiókban a legtöbb szavazatot kapták az összes párt közül.

A magyarok

A Galántai (a Szövetség eredménye 20,36%), a Vágsellyei (18,28%), az Érsekújvári (19,21%), a Lévai (13,48%), a Nagykürtösi (15,24%), a Losonci (10,69 %), a Nagyrőcei (11,85%), a Rozsnyói (16,73%), a Tőketerebesi (17,44%) és a Nagymihályi (5,96%) járásban a Szövetség már nem tudott ilyen jó eredményt elérni. A választás győztese ezekben a régiókban kivétel nélkül a Smer lett, de megfigyelhető, hogy ezen járásokon belül minél nagyobb arányban laknak egy településen magyarok, annál nagyobb a Szövetség támogatottsága. A nyugat-szlovákiai, valamint a Rozsnyói és a Tőketerebesi járásban a Szövetség lett a második helyezett. A Kassa-környéki járásban ugyan az OĽaNO nyert, de csak pár száz szavazattal előzte meg a Smert, a harmadik pedig a Hlas lett. A Szövetség itt 5,76 százalékot fogott, ami a hatodik helyre volt elég. A fővároshoz közeli Szenci járás településeinek legnagyobb részén a Progresszív Szlovákia nyert, de a Szövetség is magáénak tudhat három falvat.

A magyar többségű nagyobb városokat tekintve a Szövetség Dunaszerdahelyen a szavazatok 45,55 százalékát (4790 voks), Komáromban 37,11 százalékát (5401 voks) kapta. Míg a kisebb városokban, így például Nagymegyeren (55,07 %), Gútán (64,9 %), Királyhelmecen (53,57 %) általában jobb eredményt ért el, de Párkányban például csak 41,82 százalékos támogatottságot tud felmutatni.

A választás országos eredményeit nézve a Kékekkel együtt induló Híd 0,26 százalékot (7935 szavazat), míg a Magyar Fórum körüli csoportosulás 0,11 százalékot (3486 voks) szerzett. Míg az előbbi szavazói inkább a Dunaszerdahelyi, a Nagykürtösi és a Losonci járásban élnek, addig az utóbbi a Rimaszombati járásban is szerzett néhány voksot. A magyarlakta járások még részletesebb eredményeit a 4–5. oldalon találják.

A Szövetség eredménye járások szerint.

A smeres magyarok

Ahogy azt már feljebb is írtuk, a Smer a magyarlakta régiókban is jelentős támogatottságot szerzett. Robert Fico pártja azonban nemcsak a déli járások szlovák többségű településein, hanem a túlnyomórészt magyarok lakta városokban és főleg a falvakban is komoly támogatóbázisra talált. Ez utóbbira példa a magyar–szlovák határon elterülő Medve (Medveďov) község. A nagyjából ötszáz lelkes településen 17 százalék alatt van a szlovákok aránya, a Smer mégis 22,38 százalékot szerzett, amivel a Szövetség után a második legtámogatottabb párt a községben. Hasonló a helyzet a közeli Szap (Sap) és Kulcsod (Kľúčovec) településeken is. Mindkét faluban nagyobb arányban szavaztak a polgárok a Smerre, mint amilyen a szlovák nemzetiségű helyi lakosság aránya. Akkor is kiugró eseteket láthatunk, ha az abszolút számokat nézzük. Például a nyolc és fél ezres Nagymegyeren ugyan a Szövetség nyert (55,07 %, 1812 voks), de a városban a Smer szerezte meg a szavazatok 17,9 százalékát (589 voks), amivel itt is a második legtámogatottabb politikai szubjektum. Dunaszerdahely városában 1295 választó, Somorján 1035 választó szavazott a Smerre. Robert Ficóéknak Komárom városában 2338 választója van, de Ógyallán is akadt 634 személy, aki a Smerre szavazott. A Felső-Csallóköztől Komáromig terjedő tömbmagyar régióról összességében elmondható, hogy sok olyan településen, ahol a Szövetség nyert, a második helyezett rendre a Smer lett. Ezt csak aláhúzza, hogy a Dunaszerdahelyi járásban összességében a Smer 13,27 százalékos (8282 voks) és a Komáromi járásban a 14,12 százalékos (6441 voks) eredményével a második legtámogatottabb párt a Szövetség előtt. Ez az adat annak tükrében még érdekesebb, hogy a 2016-os választáson Ficóék az egész Dunaszerdahelyi járásban 2871 szavazatot kaptak, ami mindössze 5,17 százalékos eredménynek felel meg. 2020-ban pedig csak 3,97 százalékot fogtak (2473 voks). A Komáromi járásban 2016-ban 9,6 százalék, 2020-ban 6,23 százalék volt a Smer támogatottsága.

A Smer eredménye járások szerint.

Arról, hogy miért ugrott meg ilyen radikálisan a tömbmagyar vidéken a Smer szavazóinak száma, egyelőre pontos elemzés nem készült. Ahogy azt azonban korábbi cikkünkben is írtuk, a magyarországi kormánymédiát, így pl. az M1-es hírcsatornát a szlovákiai magyarok 13,3 százaléka nézi azért, hogy innen tájékozódjon. Illetve arról is beszámoltunk, hogy a kutatás szerint a magyar kormányhoz közeli magyarországi médiumok Robert Ficót gyakran erős vezetőként, a stabilitás zálogaként ábrázolják, míg a politikai botrányairól egy szót sem ejtenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?