A civil szervezetek üdvözlik, hogy az államfő elutasította Huliak kinevezését

les
Pozsony |

Egy hét alatt több mint 50 ezren támogatták a Mi Vagyunk az Erdő (My sme Les) természetvédelmi civil szervezet petícióját Rudolf Huliak kinevezése ellen a zöldtárca élére. A természetvédők elutasították, hogy a politikusok céltáblát csináljanak az aktivistákból.

„Üdvözöljük az elnök döntését, hogy nem nevezi Rudolf Huliakot környezetvédelmi miniszternek” – jelentette ki Ondrej Kameniar, a kezdeményezés képviselője. Megjegyezte, az álírásgyűjtéshez több mint 170 tudós, illetve szakértő, valamint több tucat különböző szervezet csatlakozott. „A nyílt levelünk oka nem valamiféle személyes ellenszenv Huliak úrral, Kuffa úrral vagy Taraba úrral szemben, és nem is a finanszírozástól való elesés, hanem a valódi aggodalom a minisztérium irányításának szintje miatt az elkövetkező években” – szögezte le azzal, a klímaválság egyre jelentősebben befolyásolja a mindennapi életünket, s ezt már a lakosok többsége is tudatosítja.

Kameniar figyelmeztetett, fennáll a veszélye, hogy a Huliak típusú politikusok vezetése alatt a felgyülemlett környezetvédelmi problémák tárgyilagos kezelése helyett a civil szervezetek megbélyegzésével foglalkoznak majd a politikusok. „Vagy épp a természetvédők megóvására kényszerülünk majd, az őket ért mediális és testi támadások ellen” – folytatta, hozzátéve, ha eddig azt hittük, hogy van időnk az üres beszédre, az utóbbi években tapasztalt szárazságok, árvizek és erdőtüzek rámutattak, hogy ez tévedés.

Az idő lejárt, cselekedni kell, de nem összeesküvés-elméletek alapján, mint Huliak, Kuffa vagy Taraba urak tennék

– figyelmeztetett Kameniar, mondván: olyan vezetőkre van szükségünk, akik elfogadják a rendelkezésre álló tudományos tényeket, és át tudják segíteni országunkat ezen a kihívásokkal teli és kritikus időszakon. A természetvédők attól tartanak, a tárca hozzájárulásával kerülhet sor a védett területek pusztításához, de aggódnak a természet- és tájvédelem színvonalának csökkentése miatt is, valamint arra figyelmeztetnek, hogy az európai uniós jogszabályok megsértése miatt hatalmas bírságok és az uniós források elvesztésének veszélye fenyegeti Szlovákiát. „Nem érdekel minket a politizálás, sem a marketing, csupán kompetens vezetőséget akarunk a minisztérium élére” – zárta.

Katarína Juríková, a Greenpeace Slovakia munkatársa hangsúlyozta, a környezetvédelmi minisztérium nemcsak a táj- és természetvédelem terén fontos, hanem számos más területet is befolyásol – legyen szó akár a mérgező szennyezés elleni harcról, a nagy projektek engedélyezéséről vagy a kibocsátáscsökkentésről. Emlékeztetett, a helyreállítási terv, amelynek keretében az emberek újjáépíthetik otthonaikat, szintén a környezetvédelmi tárcához kapcsolódik. „Ha a minisztérium nem teljesíti a helyreállítási tervben vállaltakat, akkor veszélybe kerül a pénz áramlása, amely nemcsak az éghajlatot, hanem – ami még fontosabb – az embereket is segíti” – mondta, majd hozzátette, el sem tudják képzelni, hogyan fogják őket olyan emberek képviselni, akik már régóta tagadják és ellenzik a klímával kapcsolatos tudományos konszenzust. A probléma mélységes félreértését szerinte jól érzékelteti Huliak azon kijelentése, mely szerint a klímaválságot nem szabad Szlovákia gazdasági érdekei elé helyezni. „Ez nem áldozat, hanem lehetőség” – szögezte le a politikus korábbi kijelentéseire reagálva. Juríková szerint az éghajlati válság megoldására irányuló intézkedések lehetőséget adnak arra, hogy egészséges levegőjű városok, bőséges vízzel rendelkező falvak és új munkahelyek jöjjenek létre a zöld iparágakban.

Lucia Szabová, a Klíma Koalíció képviselője elhatárolódott a politikusok vádjaitól, melyek szerint a zöldtárca pénzügyi forrásaira vannak „rácuppanva”, s emiatt ellenzik Huliak kinevezését. „Mi nem tiltakozunk az ellenőrzések ellen, nem bánjuk a korrupció elleni küzdelmet, gyakran mi vagyunk azok, akik rámutatunk az átláthatatlan magatartásra, mi követeljük az ellenőrzéseket” – mondta, majd felszólította a politikusokat, hogy „ne fessenek céltáblát a civil szervezetek, illetve a természetvédők hátára”.

Zuzana Čaputová államfő múlt héten kijelentette, új jelöltet vár a környezetvédelmi minisztérium élére. Huliak támogatói hétfő estére tüntetést szerveztek az elnöki palota elé, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek az elnök döntésével kapcsolatban. A SNS elnöksége hétfőn ülésezett, a tárgyaláson részt vettek az egyéni jelöltek is, akik a párt színeiben szereztek parlamenti mandátumot. Andrej Danko pártelnök kijelentette, egyelőre nem született végleges döntés, de legkésőbb kedd délelőtt tájékoztatnak a párt következő lépéséről. Megjegyezte, tiszteletben tartják az államfő döntését, de önkényesnek tartják azt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?