7%-os béremelést követelnek a tanárok

Pozsony |

<p>Nem közeledett a pedagógusok és az oktatási miniszter álláspontja a tanárok jövő évi béremelésével kapcsolatban. Míg az oktatásügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet hétszázalékos béremelést követel, addig az oktatási tárca szerint csak az ötszázalékos emelés reális.</p>

Jövőre a kormány 1,3 százalékos béremelést javasol az államigazgatásban és a közszférában dolgozóknak, így 2016-ban a pedagógusok is ilyen mértékű béremelést kapnának. Az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete tegnap tárgyalt Juraj Draxler oktatási miniszterrel az ágazatot érintő anyagi kérdésekről. Kitartanak a korábban deklarált hétszázalékos emelés mellett, mely az oktatásügyben dolgozó összes alkalmazottra – tehát a nem pedagógiaiakra is – vonatkozna. Pavel Ondek szakszervezeti elnök szerint a szlovák oktatásügy évek óta alulfinanszírozott. „A béreket tekintve uniós viszonylatban is a ranglista végén kullogunk” – jelentette ki Ondek. Hozzátette, a béremelésért készek az utcára vonulni. A pénzügyminisztérium 1,3%-os béremelési javaslata Juraj Draxler szerint is elfogadhatatlan. A tárcavezető ugyanakkor nem tartja reálisnak a szakszervezet hétszázalékos béremelési követelését sem, mivel az ilyen mértékű emelést a közpénzek jelenlegi állása nem teszi lehetővé. „El tudom képzelni, hogy a tavalyihoz hasonlóan, jövőre is öt százalékkal emelkedjenek a pedagógusbérek, beleértve a felsőoktatási intézmények pedagógusainak bérét is” – mondta Draxler. A szakszervezet módosítani akarja az ágazatban dolgozók bértáblázatát. „A kormány egyrészt emelni akarja a minimálbért, másrészt viszont a minimálbér alatt szabja meg az oktatásügyben dolgozók alapbérét” – mutatott rá Pavel Ondek, aki szerint az oktatásügyben dolgozók közül minimálbért kapnak a bértáblázat 1–7. osztályába sorolt alkalmazottak. A szakszervezet azt szeretné, hogy minimálbért csak azok kapjanak, akiket a bértáblázat 1. osztályába soroltak be. Draxler állítja, tárgyalni fog a kérdésről a munkaügyi tárcával. A szakszervezet szerint a kormány nem kezeli prioritásként az oktatásügyet, ezt támasztja alá az is, hogy még mindig nem tárgyalt arról a 2013-as jelentésről, mely az oktatásügy állásáról és a rendszerszerű módosításokra vonatkozó javaslatokról készült.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?