5500 állás a brexit hazai ára

London |

<p>Megküldte az értesítést a brit kormány a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot &ndash; jelentette be tegnap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.</p>

„Kilenc hónap után az Egyesült Királyság megküldte az értesítést” – jelentette az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője, röviddel azután, hogy Tim Barrow, az EU melletti brit nagykövet átadta neki a Theresa May brit miniszterelnök által aláírt levelet. Donald Tusk szerint a kárelhárításról fognak szólni a várhatóan két évig tartó kilépési tárgyalások, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagországai által elszenvedett veszteségek minimalizálása. A bejelentést követően nyilatkozatot adott ki az Európai Tanács, amelyben leszögezték, egységesen, konstruktív szellemben fognak fellépni a bennmaradó tagállamok a szigetország kilépésének feltételeiről szóló tárgyalásokon, és meg fogják védeni az érdekeiket. Az unió 27 maradó tagállama jól felkészült a brit uniós tagság megszüntetésére (brexit), és erős mandátummal ruházza fel az Európai Bizottságot a londoni vezetéssel hamarosan kezdődő tárgyalásokra – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

Brüsszel pénteken közzéteszi javaslatait az iránymutatásokra, amelyek alapján Michel Barniernek, az Európai Bizottság által kinevezett brexitügyi főtárgyalónak el kell járnia a kiválási tárgyalások során. Az iránymutatásokról a bennmaradó tagországok vezetőinek kell megegyezniük az április 29-i csúcstalálkozójukon. A bizottság ezt követően tesz javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia. Tusk felhívta rá a figyelmet, hogy most még semmi nem változott, a kilépés pillanatáig érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei. Theresa May szerint a Brüsszelben átadott értesítés azt jelenti, hogy immár „nincs visszaút”, az Egyesült Királyság kilép az unióból, azonban biztosította az európai vezetőket arról, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is az Európai Unió „szoros és elkötelezett” szövetségese lesz.

Nagy-Britannia távozását Szlovákia is megérzi. A jegybank szerint éves szinten mintegy 0,15 százalékponttal fogja vissza a növekedésünket, ami az elkövetkező időszakban 5500 állás elvesztésével jár. Ha London 2019-ben már nem fizeti be uniós hozzájárulását a brüsszeli kasszába, akkor a kiesést pótolandó, Pozsonynak évente 60 millió euróval többet kellene befizetnie – jelezte tegnap a pénzügyminisztérium. A KPMG tanácsadó cég pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Szlovákia éves gazdasági teljesítményéhez viszonyítva kivitelének jelentős hányada irányul a szigetországba, mindössze négy uniós ország függ jobban a brit piactól. Folytatás a 6. oldalon. (MTI, TASR, shz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?