Közélet

44 milliárdot nyerhetünk az uniós forrásokból

Brüsszel/Pozsony. | Ötnapnyi tárgyalás után végül megszületett az egyezség az Európai Unió hétéves költségvetéséről.
Nagy Roland

2020. július 21. 18:30

Igor Matovič
A Brüsszelből hazatért Igor Matovič kormányfő a megítélt támogatásokat ismerteti - TASR-felvétel

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a maratoni tárgyalássorozat után kijelentette: az egyeztetés 90 órán keresztül tartott. A számítások szerint alig 30 perc hiányzott, hogy megdöntsék a leghosszabb EU-csúcs rekordját (csak a 2000-es nizzai találkozó tartott ennél tovább).

Az uniós vezetők végül közel 1800 milliárd nagyságú költségvetésben állapodtak meg: ebből 1074 milliárd eurót a 2021–2027-es időszakra szánt költségvetés tesz ki, ehhez hozzájárul egy 750 milliárdos gazdasági helyreállítási alap is, aminek célja a koronavírus miatti károk felszámolása. A 750 milliárdos alap további két részre oszlik: 360 milliárdnyi hitelre és 390 milliárdnyi vissza nem térítendő támogatásra.

Matovič elégedett

„A tárgyalás után értesítettük a médiát, hogy jó hírekkel térünk haza Brüsszelből. Egy kicsit ferdítettünk, hiszen ezek nem pusztán jó, hanem egyenesen ragyogó hírek Szlovákia számára”

– jelentette be Igor Matovič nem sokkal azután, hogy a kormánygép megérkezett a brüsszeli csúcstalálkozóról. A kormányfő beszámolója szerint a következő hétéves költségvetési ciklusban összesen 43,8 milliárd eurót hasznosíthatunk az európai uniós támogatásoknak köszönhetően, vagyis évente 6,25 milliárd eurót.

Honnan a 44 milliárd?

A kormányfő által emlegetett összeget azonban nem úgy kell érteni, hogy minden egyes centet bármiféle kötelezettség nélkül felhasználhat az állam. Szlovákia a 2021–2027-es költségvetésből összesen 18,6 milliárd eurót igényelhet. Ami a helyreállítási alapot illeti, 7,5 milliárd euróra számíthatunk a vissza nem térítendő támogatásból, 6,8 milliárd euróra pedig az előnyös hitelekből. Utóbbit azonban értelemszerűen az államnak vissza kell fizetnie, a hitel futamideje 2058-ig tart.

Matovič a felsoroltakhoz még hozzászámolta az előző költségvetési ciklusból kimaradt, fel nem használt uniós támogatásokat, melyek összege 8 milliárd euró. A uniós támogatásokban az államnak is önrészt kell vállalnia, mely ebben az esetben 2,9 milliárd euróra rúg, így kapjuk meg a 43,8 milliárdos, teljes összeget.
 

Igor Matovič
Igor Matovič elégedett a brüsszeli tárgyalás eredményével - TASR-felvétel

Különböző nézőpontok

A miniszterelnök beszámolója szerint a szlovák fél kezdeményezésének köszönhetően sikerült 1,9 milliárd eurót megspórolni az államnak. Az Európai Bizottságban ugyanis elhangzott egy olyan javaslat is, miszerint bizonyos uniós támogatások után az állami önrész a jelenlegi 15 százalék helyett legyen 25 százalék.

„Képzeljünk el egy falut, amely ki akarja építeni a csatornahálózatot. A projekt több millióba kerülne, a falunak pedig a saját költségvetéséből kellene előteremteni az összeg 25 százalékát. Soha nem használnánk ki az efféle támogatásokat”

– vélekedett a kormányfő. A 25 százalékos önrésszel kapcsolatos javaslat végül nem ment át, így az önrész marad a mostani arányban.

Ezt az újdonságot pozitívan értékelte Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská spori-teľňa) piaci elemzője és Tomáš Valášek, a Za ľudí parlamenti képviselője is.

„Jó, hogy a városoknak és a falvaknak nem kell magasabb önrészt vállalniuk a projektekben, hiszen a válság után még kevesebb pénzük lesz, mint általában”

– írta közösségi oldalán az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke.

Robert Fico azonban egyáltalán nincs jó véleménnyel Matovič eredményeiről. A Smer elnöke azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök nem szólalt fel határozottan a gazdasági helyreállítási csomag összetételét illetően. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy a 750 milliárdos alap kétharmadát, vagyis 500 milliárd eurót a vissza nem térítendő támogatások fogják adni, és mindössze 250 milliárd lesz a hitel.

„Ehelyett 390 milliárd megy a vissza nem térítendő támogatásra, 360 milliárd pedig a hitelre. Persze, hogy a dánok, az osztrákok, a hollandok, a svédek és a finnek örülnek, hiszen jóval kevesebbel kell beszállniuk, és sokkal többet fognak visszakapni a hiteleken keresztül. Szlovákia már csak itt elbukott pár száz milliót. Ez az eredménye a mi »hülyécskénk« munkájának, aki úgy ment oda, hogy azt sem tudta, miről tárgyal”

– jelentette ki Fico, majd hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a kormányfő még angolul sem beszél rendesen.

Robert Fico
Robert Fico sajtótájékoztatóján élesen bírálta a miniszterelnököt - TASR-felvétel

Jól kell kihasználnunk

Az európai uniós támogatásokkal kapcsolatban az lesz a legfontosabb kérdés, hogy mennyire hatékonyan tudja felhasználni az állam. Szlovákiában a támogatások kihasználásának aránya rendkívül alacsony: a legutóbbi hétéves költségvetési ciklus alatt a támogatások mindössze egyharmadát tudtuk felhasználni. Matovič maga is elismerte, hogy az a rendszer, amely alapján jelenleg osztják a pénzt, nem folytatódhat. A kormányfő szerint átfogó nemzeti tervekre van szükség, nem pedig apró projektekre. Bővebb részleteket azonban egyelőre nem árult el. Szlovákiának októberig kell benyújtani a részletes tervet, hogyan akarja felhasználni az unós támogatásokat, így a kormánynak addig lesz ideje kidolgozni a szükséges lépéseket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Čaputová: Ne járjon büntetés!

Az év emberei

Az Új Szó megválasztja az év embereit

parizs dugó

VIDEÓ: A francia lockdown következménye egy 706 kilométeres forgalmi dugó lett

ddddd

Hamarosan jön a Bowie-film

covid pentek

Koronavírus: Innen származnak a csütörtökön regisztrált fertőzöttek

SMS

Tesztelés: SMS-ben buzdít a részvételre a védelmi tárca

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.