3664 kiselsőst írattak a magyar iskolákba

Pozsony |

<p>Januárban és februárban 3664 elsőst írattak be a magyar tannyelvű alapiskolákba. A pedagógus-szövetség (SZMPSZ) szerint ez visszaesést jelenthet az elmúlt évekhez képest - azért a feltételes mód, mert az adatot nem igazán van mivel összehasonlítani.</p>

Eddig ugyanis az SZMPSZ nem készített ilyen összesítést, az állami Oktatási Információs és Prognosztikai Intézet (UIPŠ) pedig csak a szeptemberben a tanévet megkezdő elsősök számát regisztrálja. A beíratott és a szeptemberben tanulmányait ténylegesen megkezdő gyerekek száma azonban eltérhet, mégpedig három tényező miatt: egyrésztnemminden beíratott gyerek kezdi meg az iskolalátogatást szeptemberben (évhalasztás), másrészt nem minden elsőst íratnak be időben (tehát január-február fordulóján), harmadrészt pedig az elsősök számában benne vannak az évismétlők is (akiket másfél évvel korábban írattak be). „Összehasonlítva az elmúlt néhány évet, visszaesés tapasztalható“ - mondta az adatokról Pék László, a pedagógus-szövetség elnöke. „Nehéz meghatározni, de nagyjából 100-200 gyerekkel kevesebb van, mint az elmúlt két-három évben“ - tette hozzá. Ez mintegy 2,5-5%-os visszaesés lenne.
Fibi Sándor, az SZMPSZ mellett működő Iskolavezetők Országos Társulásának elnöke szerint ugyanakkor nem kell drámai visszaeséstől tartani. Fibi úgy véli, nem nő azoknak a magyar szülőknek az aránya, akik gyereküket szlovák iskolába íratják. „Ez nem új jelenség, évtizedek óta megfigyelhető. Nem történt diametrális változás“ - tette hozzá Fibi, aki egy dunaszerdahelyi alapiskola igazgatója. „A tapasztalható visszaesés összhangban van egyrészt a demográfiai hullámmal, másrészt azzal, mit tesz egy-egy önkormányzat azért, hogy a községben kiváló, színvonalas iskola legyen“ - fejtette ki az igazgató. Abban mindkét pedagógus egyetért, hogy a visszaesést főként a csökkenő születések számlájára írható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?