Közélet

2016 fontosabb belpolitikai eseményei

Választások, Smer-SNS-Híd-koalíció, szívműtét, Bašternák, uniós csúcs Pozsonyban – 2016 kronológiája.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. december 31. 11:10

Január 1. – Bős és Nagyturány (Turany) város lett. 
Február 3. – Szlovákia először küldött rendőröket olyan országba, amely nem tagja az EU-nak; a 25 egyenruhás Macedóniában segített a határvédelemben.
 
Március 5. – A parlamenti választások hivatalos győztese a Smer lett 28,8 százalékkal, a Híd 6,5%-ot szerez, az MKP 4,04%-kal maradt a parlamenten kívül.
Március 9. – Andrej Kiska államfő a Smer elnökét Robert Ficót bízza meg a kormányalakítással.
Március 22. – A Smer, az SNS, a Híd és a Sieť aláírják a koalíciós szerződést.
Március 23. – Megtartják a parlament alakuló ülését, és az államfő kinevezi az új kormányt.
 
Árpilis 14. – Robert Fico kormányfő szívelégtelenség miatt kórházba kerül.
Április 23. – A kormányfő sikeres szívműtéten esett át. 
Április 26. – A parlament bizalmat szavaz a kormánynak. 
Április 25. – Andrej Danko házelnök gyomorműtéten esik át a fővárosi onkológiai kórházban. 
Május 1. – Robert Ficót kiengedik a kórházból, május 4-én jelenik meg először a kormányülésen. Dankót ugyanúgy május 1-én engedik ki a kórházból. 
 
Június 7. – Andrej Danko házelnök megnyitja a parlament rendkívüli ülését, amelyet Robert Kaliňák belügyminiszter Bašternák-botránya miatt hívott össze az ellenzék. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260821","attributes":{"alt":"Bonaparti. Tüntetés Fico albérlete előtt.","author":"Gabriel Kuchta felvétele","class":"media-image","height":"349","title":"Bonaparti. Tüntetés Fico albérlete előtt.","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Június 11. – Alojz Hlinát választották a KDH új elnökének. 
Június 11. – Menyhárt Józsefet választották a Magyar Közösség Pártja (MKP) új elnökének a párt tisztújító kongresszusán. A párt második legfontosabb posztját – az Országos Tanács (OT) vezetését – Őry Péter, az MKP korábbi önkormányzati alelnöke tölti majd be.
Június 20. – Körülbelül 3000 ember tüntetett a Bonaparte épületkomplexum előtt, amely az adócsalással gyanúsított Ladislav Bašternák kezében van, és amelyben a kormányfő rendkívül kedvező áron bérel lakást. 
Június 29. – Az államfő aláírta a törvénymódosítást, melynek köszönhetően szeptembertől nem szűnnek meg a magyar kisiskolák.
Június 30. – Ismét Robert Kaliňák ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tárgyal a parlament.
 
Július 1. – Szlovákia fél évre átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját.
Július 6. – Az államfő kinevezi a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) élére Anton Šafárikot.
Július 8. – 55 év után jár ismét villamos a fővárosi Ligetfaluba a felújított Öreg hídon.
Július 24. – Egy cseh állampolgár éjjel észrevétlenül bejutott az elnöki palotába, ahol zavartalanul sétált, majd távozott; a biztonsági őrök semmit sem vettek észre.
 
Augusztus 13. – Radoslav Procházka nem pályázza meg a Sieť elnöki posztját, pártelnökké Roman Brecely közlekedési minisztert választják meg.
Augusztus 16. – A Sieť öt parlamenti képviselője kilép a pártból. 
Augusztus 19. – Brecely lemond közlekedési miniszteri posztjáról, a Sieť pedig kilép a koalícióból. A miniszteri posztot a Híd kapja meg. 
 
Szeptember 1. – A Smer, az SNS és a Híd elnökei aláírják az új, módosított koalíciós szerződést.
Szeptember 16. – Szigorú biztonsági intézkedések mellett Pozsonyban találkozik az Európai Unió 27 kormányfője, ez volt az első uniós csúcs azután, hogy Nagy-Britannia polgárai népszavazáson jóváhagyták az EU-ból való távozást. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260822","attributes":{"alt":"","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"270","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Szeptember 19. – Daniel Lipšic, a NOVA elnöke Pozsonyban autójával halálra gázol egy 72 éves gyalogost. A baleset miatt szeptember 30-án lemondott képviselői mandátumáról. 
Szeptember 26. – Boris Zala, a Smer európai parlamenti képviselője felfüggeszti tagságát a pártban, mert nem ért egyet a Smer vezetésének politizálásával. 
 
Október 5. – Elhunyt az önálló Szlovákia első köztársasági elnöke, Michal Kováč, állami temetésen október 13-án helyezték örök nyugalomra. 
Október 31. – Radoslav Procházka kilép a Sieťből és lemond parlamenti képviselői mandátumáról. 
 
November 12. – A Híd kongresszusán Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztost válasszák meg a párt új alelnökévé, a poszton Simon Zsoltot váltja, aki a márciusi parlamenti választások után lépett ki a Hídból, mert nem értett egyet azzal, hogy a párt a Smerrel és az SNS-el lépett koalícióra.
November 21. – A „magyar–magyar párbeszéd” nagyon hosszú idő után az első olyan fórum volt, ahol egy asztalhoz tudtak ülni a szlovákiai magyar közélet szereplői: Bugár Béla, a Híd és Menyhárt József, az MKP elnöke. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"260823","attributes":{"alt":"Menyhárt és Bugár","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"331","title":"Menyhárt és Bugár","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
December 1. – Az MKP csalással vádolt volt oktatásügyi miniszterét, Szigeti Lászlót a járásbíróság felmentette; az ügyész a döntés miatt fellebbezett, így a döntés nem jogerős.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

koronavírus iskola

Februárban valószínűleg kinyithatnak néhány iskolát

Marek Krajčí

Krajčí: Fokozatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában

Béke mozi épülete

Még mindig vannak szabad helyek Érsekújvárban

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

Komárom

A Komáromi járásban csak pár faluban nem lesz mintavételi pont

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.