2014-től kötelező középiskolai felvételik

Pozsony |

<p>2014 szeptemberétől kötelező lesz felvételi vizsgát tenni a középiskolákba, ha a parlament is elfogadja a mai kormányülésen elfogadott törvényjavaslatot.</p>

Ha a jogszabályt változatlan formában fogadják el, felvételi nélkül csak azok a diákok kerülhetnek be a középiskolába, akik a Tesztelés 9-en (korábban Monitor 9) legalább 90 százalékos eredményt értek el matematikából és szlovák nyelvből is.  Idén ez 715 diáknak sikerült.

A törvényjavaslat szerint gimnáziumba 2,00, szakközépiskolába pedig 2,75-ös átlaggal lehet majd jelentkezni. Az átlagot az alapiskola nyolcadik osztálya második félévének, és a kilencedik osztály első félévének átlagából fogják kiszámolni, a kötelező tantárgyak érdemjegyeiből. Ezt az átlagot a diáknak kilencedik második félévében is tartani kell.

Módosítanák a megyék döntési jogkörét is. 2013 januárjától a megyék nemcsak az állami iskolákban indítandó osztályok számáról dönthetnek, hanem minden iskoláéról. A döntés bírálói megjegyezték, ez a konkurens egyházi és magániskolák ellehetetlenedéséhez vezethet. A minisztérium azonban figyelmen kívül hagyta ezt a javaslatot. Az egyházi és magániskolák a megye által engedélyezett keretszámon felül is nyithatnak osztályokat, ám ezek finanszírozásáról maguknak kell gondoskodniuk.

A minisztérium a szakképzést is erősíteni kívánja. Csökkenteni szeretnék azon szakok számát, amelyek iránt a munkaerőpiac nem mutat érdeklődést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?