Közélet

1989-ben az ŠtB több akciót is szervezett

Pozsony | 1989-ben a kommunista állambiztonsági szolgálatnak több, nagyszabású akciója is folyamatban volt.
SITA

2014. november 17. 13:54

Marián Balázs, a Global című internetes magazin alapító főszerkesztője szerint a peresztrojkára reagáló, 1987. június 24-én javasolt, „Ék” fedőnevű akció célja az alakuló, ellenzéki polgári mozgalmak szétzilálása, és a disszidensek lejáratása volt. 1989-ben az ŠtB ügynökei és együttműködői arra kaptak utasítást, hogy infiltrálódjanak az alakuló polgári mozgalmakba, és megakadályozzák a rendszerváltó erők egy platformra kerülését.
 
A Kör fedőnevű akció arra irányult, hogy a lengyel Szolidaritáshoz hasonlóan ne tudjanak nagyszabású sztrájkokat szervezni a stratégiai célú üzemekben. Az akció 1989 márciusában indult, az ŠtB-sek „elbeszélgettek” a szocialistaellenes gondolatokat tápláló dolgozókkal.
 
A Norbert fedőnevű akció engedélyezése, Gustáv Husák pártfőtitkár javaslatára kormányhatározathoz volt kötve. Ennek keretében vitték volna el a rendszerellenes elemeket rendkívüli helyzet esetén a kijelölt fegyházakba. Az akció keretében kilencezer embert vittek volna el, hatezret a rendőrség, háromezret az ŠtB. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.