Közélet

1956: országszerte megemlékezések lesznek

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 23. 07:17

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi fáklyás felvonulás résztvevői gyülekeznek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete előtt - MTI-felvétel

A központi programok tegnap a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, fáklyásfelvonulással kezdődtek.

Ma a Parlament előtt felvonják a nemzet lobogóját, Orbán Viktor kormányfő a Terror Háza Múzeum előtt mond ünnepi beszédet. Este a Szabadságkoncert zárja az ünnepet.

A zászló útja – '56 emlékére címmel nyílt időszaki kiállítás a Nemzeti Múzeumban, ahol november 4-ig látható az a nagy méretű, közepén lyukas magyar zászló, amely az 1956-os októberi forradalomban a Széna téri harcok helyszínén lobogott.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?