Közélet

15 éve nem látott vadinvázió a szlovákiai utakon

Pozsony | Szlovákiában évről évre egyre nagyobb károkat okoznak az autósoknak a gépkocsijuk elé kiugró őzek, szarvasok, vaddisznók és egyéb vadak. Tavaly 15 éves csúcsra ugrott az ezzel kapcsolatos károk értéke. Mire kellene ügyelnünk?
Molnár Iván

2021. október 28. 12:44

baleset
Ha már nem tudjuk elkerülni az ütközést, vészfékezzünk, de ne rántsuk félre a kormányt, mert emiatt súlyos balesetet szenvedhetünk. - TASR illusztrációs felvétel

„Összetört fényszórók és szélvédő, behorpadt motorházfedél, súlyosan megsérült utasok” – Lucia Strnad Muthová, a legnagyobb szlovákiai biztosítótársaság, az Allianz – Szlovák Biztosító szóvivője szerint a sofőrökre egyre nagyobb veszélyt jelentenek az autók elé kiugró vadállatok.

Veszélyes ősz

A vadbalesetekkel kapcsolatos veszélyekre figyelmeztet a rendőrség is, amely szerint főként most, az őszi hónapok beköszöntével egyre gyakrabban találkozhatunk a közutakon áthaladó őzekkel, szarvasokkal, vaddisznókkal, nyulakkal, rókákkal, fácánokkal, sünökkel. Sőt, egyre gyakrabban tévednek az utakra az elmúlt időszakban alaposan elszaporodott medvék is. A vadak viselkedése kiszámíthatatlan, egyes esetekben megdermedve mozdulatlanul állnak, de találkozhatunk hirtelen a jármű elé – akár csapatokban – kiugró állatokkal is. Előfordul, hogy a megengedett sebesség betartása és a fokozott óvatosság ellenére sem tudjuk elkerülni az ütközést egy oldalról hirtelen elénk ugró állattal. A járműben a vadak komoly károkat tudnak okozni, és esetenként súlyos személyi sérüléssel is járhatnak ezek a típusú balesetek. A biztosítók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy már nem csupán az őszi hónapok jelentenek veszélyt. A megnövekedet vadállomány és az egyre drágább autók miatt évről évre egyre nagyobb károkkal járnak az ilyen ütközések.

Milliós károk

„Míg öt évvel ezelőtt alig 3,6 millió eurót fizettünk ki az ügyfeleinknek az autók elé kiugró vadak okozta károkért, az elmúlt években ez az összeg fokozatosan nőtt, és tavaly már 7 millió euró körül mozgott, amire 15 éve nem volt példa” – mondta el lapunknak Milan Rajec, az Allianz – Szlovák Biztosító kárrendezési részlegének a vezetője. Szerinte idén már az év első kilenc hónapjában 1938 ilyen esetet regisztráltak, miközben az okozott kár 5 millió euróhoz közelít. „Az elmúlt években megugrott azonban az egy-egy káresetre kifizetett átlagos összeg is. Míg 2018-ban ez 1750 euró volt, tavaly már elérte a 2420 eurót” – tette hozzá Rajec. Ez persze csak az átlag, vannak valóban nagy károkkal járó balesetek is. „Augusztusban például az egyik ügyfelünknek a Rimaszombati járásban szarvas ugrott az autója elé, csaknem 28 ezer eurós kárt okozva a gépkocsiban. Egy másiknak az autó kerekei közé keveredett egy vad a Zsolnai járásban, az ő esetében a kár 20 ezer euró körül mozgott” – mondta el Rajec, aki szerint azonban nem ezek voltak az egyedüli olyan balesetek, amelyeknél a kár elérte a 20 ezer eurót.

Mire ügyeljünk?

A megszaporodott vadbalesetek miatt a rendőrség is azt ajánlja, hogy a gépjárműben esetlegesen keletkező anyagi kár megtérülése érdekében célszerű teljes körű biztosítást kötni. Van azonban pár olyan trükk is, amelyeknek köszönhetően a rendőrök szerint csökkenthetjük a balesetveszélyt. Egyrészt, érdemes behúzódni a felezővonal felé, mivel az út szélén haladva nehezebb elkerülni az ütközést az állattal, célszerű lehet azonban vadsípot és gépkocsira szerelhető vadriasztó eszközt is használni. Egyes eszközök 70 km/h sebesség felett 120 decibeles hang kibocsátásával képesek 300 méteres távolságig hatékonyan „elűzni” az állatokat. Ha már nem tudjuk elkerülni az ütközést, vészfékezzünk, de ne rántsuk félre a kormányt. A baleset bekövetkezése esetén értesíteni kell a rendőrséget, ők fognak intézkedni a vadásztársaság kiértesítéséről, akik elszállítják az elhullott vadat. Az elütött állatot természetesen tilos elvinni, mert ez lopásnak minősül.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
korm

A kormányban már alig, de a polgármesterekben még bízunk

bevásárlás

Az idei karácsony lenullázhatja a számlánkat

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

Megérkezett az első hó, így fest a téli Dunaszerdahely

Megérkezett az első hó, nézze, hogy fest a téli Dunaszerdahely

Kassa

A kijárási tilalom ellenére nagyobb a kassaiak mozgástere

gdffd

A patológus megkérdezte az elhunytak családtagjait, miért nem oltakoztak: Hatféle választ kapott!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.