13. és a 14. fizetés: fokozatos bevezetés

euró
Pozsony |

Lehetőség, nem pedig kötelesség lesz a 13. és a 14. fizetés a munkaadók számára, állítja az SNS. A juttatások adó- és járulékmentesítését fokozatosan vezetnék be. 

A kormánypártok, a pénzügyminisztérium és a munkaadók is egyetértenek az SNS 13. és a 14. fizetésre tett javaslatával, állítja Andrej Danko, a párt elnöke. Az első, kedvezményes 13. fizetést már jövő júniusban megkaphatnák azok az alkalmazottak, akiknek a munkaadója élni akar ezzel a lehetőséggel. Az elképzeléseik szerint ugyanis önkéntes alapon működik majd, nem kell minden munkaadónak fizetnie ezt a juttatást. „A jutalmak rendszerének felépítéséről van szó, jelenleg sem az állam, sem a statisztikai hivatal nem tudja, hogy melyik munkaadó mikor és milyen jutalmat fizet alkalmazottainak” – állítja az SNS elnöke.


Fokozatos bevezetés
Az SNS javaslata elsősorban azoknak a munkaadóknak kedvez, akik már eddig is fizettek hasonló juttatásokat alkalmazottaiknak: a jövőben 500 eurós határig olcsóbb lesz számukra a jutalmazás. A kedvezményeket fokozatosan vezetnék be: előbb csak az egészségbiztosítási járulék, majd a jövedelemadó alól mentesülne a juttatás, 2019 decemberében a 14. fizetés már teljesen adó- és járulékmentes lenne. A rendkívüli jutalom kifizetésének azonban lesznek korlátai: az alkalmazottnak legalább 24 hónapos, folyamatos (13. fizetés), illetve 48 hónapos (14. fizetés) munkaviszonnyal kell rendelkeznie az adott munkaadónál. A munkaviszony szükséges hosszát a 13. fizetés esetében április végén, a 14. esetében október végén kell teljesíteni.


Másik feltétel, hogy 14. fizetést csak az a munkaadó adhat, aki fizetett 13. fizetést is. „Ha nem ad 13. fizetést, akkor a 14. fizetésre nem kap majd kedvezményt” – tájékoztatott Dana Meager (SNS), a pénzügyminisztérium államtitkára. „A 13. fizetést júniusban fizethetnék a cégek, vagyis a májusban végzett munkáért járó fizetéshez kapcsolnák” – tette hozzá Meager.   A 14. fizetést decemberben, a novemberi fizetéssel együtt kaphatná meg az alkalmazott.


Danko szerint ebbe a közszféra is bekapcsolódhat majd, de azt nem ígérte, hogy az állam ad rá pénzt. „Az állam is bolond lenne, ha nem venné igénybe ezt a rendszert” – jelentette ki Danko.


Tárgyalás januárban
Az SNS a törvényjavaslatokat csak a parlament januári ülésén akarja beterjeszteni, a tervezeteket állítólag már a pénzügyminisztériummal is egyeztették. Azt sem a pénzügyminisztérium, sem a párt nem árulta el, hogy ezek az intézkedések mekkora kiesést jelentenek majd az államkasszának, illetve a Szociális Biztosítónak és az egészségbiztosítóknak. Danko szerint javaslatukkal egyetértenek a munkaadók is, nekik ugyanis az volt az alapfeltételük, hogy a 13. és a 14. fizetés ne legyen kötelező. Ezt teljesítette az SNS, így azoknak a munkaadóknak, amelyek eddig is fizettek ilyen juttatást, megtakarítást eredményez majd. Danko állítja, hogy a javaslatuk nem rendkívüli az unióban, szerinte például Portugáliában kötelező 13. és 14. fizetést adniuk a munkaadóknak az alkalmazottaiknak. (lpj, TASR)
 

Érdekes

3. és 14. fizetés – feltételek

A kedvezményeket legfeljebb 500 eurós 13. és a 14. fizetésre lehet igénybe venni.
Kinek lehet fizetni:
13. fizetés – 24 hónap folyamatos munkaviszony
14. fizetés – 48 hónap folyamatos munkaviszony
Kedvezmények:
13. fizetés – 2018. június – nem kell egészségbiztosítási járulékot fizetni
14. fizetés – 2018. december – nem kell egészségbiztosítási járulékot és adót fizetni
13. fizetés – 2019. június – nem kell egészségbiztosítási járulékot és adót fizetni, a társadalombiztosítási járulék alól a 13. fizetés nem kap felmentést
14. fizetés – 2019. december – mentesül a társadalom- és egészségbiztosítási járuléktól, jövedelemadót sem kell fizetni

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?