Közélet

100 éves lenne Csehszlovákia

Pozsony/Prága | Míg Prágában nagyszabású katonai díszszemlével kísért programmal emlékeztek meg Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulójáról, addig Pozsonyban koszorúztak és egy vitaműsorban találkozott a három legfőbb közjogi méltóság.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 28. 19:08

Andrej Kiska szlovák és Miloš Zeman cseh köztársasági elnök vasárnap Prágában Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulóját ünnepelte - TASR-felvétel

Andrej Kiska államfő Andrej Danko (SNS) házelnökkel koszorúzta meg délelőtt M. R. Štefánik pozsonyi szobrát. „Štefánik nélkül Csehszlovákia egészen biztos nem jött volna létre, hatalmas szerepe volt a közös ország létrehozásában” – mondta Kiska, s emlékeztetett Štefánik egyik kijelentésére, mely szerint nem érdemli meg a szabadságot az, aki azt hiszi, hogy valaki más fogja helyette kiharcolni.

Csehszlovákia megalakulásának évfordulója volt a témája a közszolgálati STV hétvégi vitaműsorának is, ahol az államfő, a házelnök és Peter Pellegrini (Smer) kormányfő találkoztak. Pellegrini megismételte, hogy az évforduló alkalmából csak idén lesz államünnep október 30-a. „Nem akarjuk tovább bővíteni az államünnepek számát” –  közölte a kormányfő. Kiska a műsorban T. G. Masaryk egyik kijelentését idézte: „Demokráciánk már van, most demokratákra van szükségünk”. Majd felszólította a politikusokat, akik megnyerték a parlamenti választásokat, hogy ne viselkedjenek úgy, mintha az állam az ő tulajdonuk lenne. „Nem lehet érvényes az, hogy ha megnyered a választásokat, bármit megtehetsz” –  idézte Kiska az elhunyt házelnök, Pavol Paška egyik kijelentését.

 

2018. október 28. 11:06

Ünnepeljünk vagy nem? És ha igen, akkor mit?

Danko, Pellegrini és Kiska később a prágai ünnepségen is részt vettek. Pellegrini cseh kollégájával, Andrej Babiš kormányfővel egy közös, csehszlovák vitaműsorban is megjelent. A műsorban a szlovák miniszterelnök díjazta, hogy Szlovákia csatlakozott az euróövezethez. „Örülök, hogy ennyi ember saját fizetőeszközének tartja az eurót, s nem sírja vissza a koronát” – mondta Pellegrini. Babiš ellenkezőleg bírálta a közös pénznemet. „Engem személy szerint zavarna, ha eurónk lenne. Jobban tetszik a függetlenség” –  mondta Babiš. A szlovák közjogi méltóságok jelen voltak a mintegy másfélórás katonai díszszemlén is, amely az önálló cseh állam negyedszázados történetének legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt. A bemutatón a hivatásos cseh hadsereg, a rendőrség, a vámhatóság, a tűzoltóság és a mentőszolgálatok mintegy 4000 tagja vett részt. A bemutatót a cseh és a szlovák hadsereg díszszázadai nyitották meg, vendégként az amerikai, az angol, a francia és az olasz hadsereg katonáinak kisebb csoportjai is elhaladtak a dísztribün előtt. (dem, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?