2008 – a szlovák nemzettudat éve

Pozsony. A nemzettudat erősítését tartja egyik legfontosabb feladatának 2008-ban Robert Fico kormánya. A kabinet első, ünnepi ülésén, melyet tegnap Turócszentmártonban, a Matica slovenská székházában tartott, határozatot fogadott el az ország létrejöttének 15. évfordulója alkalmából.

Robert Fico Jozef Markušsal, a Matica slovenská elnökévelSITA-felvételRobert Fico szerint az állami politikába beletartozik az „értelmes historizmus” is. „A kormány nem hagyja, hogy a szlovák történelem elnéptelenedjen, hiszen tele van jelentős eseménnyel és kiváló emberek neve fémjelzi, kezdve a régi szlovákok által irányított Nagymorva Birodalommal” – áll a kormány által elfogadott nyilatkozatban. Politológusok szerint a kormány irányvonala a szélsőségek megerősödéséhez vezet. „Ennek a vonalnak az eredménye a magyarellenesség lesz” – véli Öllös László politológus, a Fórum Intézet munkatársa. Szerinte a kormány nem a haladó gondolkodású szlovák személyiségek szerepét hangsúlyozza majd, hanem az ellentmondásos személyiségekre fog építeni. „Amikor a politika a történelemhez nyúl, mindig a saját értékrendjüknek megfelelő személyeket választják” – mondta Öllös. Miroslav Kusý politológus szerint a nacionalista irányvonal erősödése látható a koalíció megalakulása óta. „A miniszterelnök a régi szlovákok emlegetésével átvesz olyan retorikát, mely megkérdőjelezhető szakmai szempontból, és a történelem hamis ábrázolásával erősíti a nemzettudatot” – mondta lapunknak a politológus. Mindkettőjük szerint nehéz helyzetben lesz a szlovák ellenzék, mely szintén hajlik a nacionalizmusra. „A korábbi miniszterelnököt is megkísértette a nacionalizmus” – véli Kusý. Öllös szerint nehéz helyzetben lesz a Magyar Koalíció Pártja is. „Az MKP-ra szükség lesz, mint veszélyforrásra, és sajnos elképzelhető, hogy ezt a szerepet fel is vállalja, vagyis olyan lépéseket tesz, melyeket a koalíció kihasználhat” – mondta Öllös. Úgy véli a kormánykoalíció által meghirdetett irányvonal egyrészt a pártok beállítottságából fakad, másrészt politikai célokat szolgál. „Már a nemzeti ősz, a parlamenti nyilatkozat és a Hlinka-törvény elfogadása is részben a botrányok elfedését szolgálta” – mondta Öllös. Szerinte ezt a célt, vagyis az esetlegesen várható további botrányok elfedését szolgálja a nemzeti vonal további erősítése. Másrészt a Smer teret akar adni a Szlovák Nemzeti Pártnak. „Ennek a térnek olyannak kell lennie, hogy a legerősebb kormánypárt SNS-es szavazókat is kössön magához” – véli Öllös. Nem hiszi azonban, hogy ezzel Robert Fico kordában tudja tartani az SNS-t. „Ez még senkinek sem sikerült” – magyarázza Öllös. Tegnap a nemzeti párt is nyilatkozatot adott ki Szlovákia létrejöttével kapcsolatban, melyben újra megerősítik, hogy törvénnyel akarják védeni a szlovák államiságot. Öllös szerint szlovákiai sajátosság, hogy a Smer, vagyis egy magát baloldalinak valló párt szavazóbázisa az SNS és a HZDS szavazóbázisával ér össze. (lpj, s)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?