Vélemény

Keresztrejtvény: a fakutya

Ami az egyik félnek hősköltemény, a másiknak szenvedés, halál.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. június 24. 19:16

Keresztrejtvényben kérte meg barátnője kezét egy brit férfi
- Képarchívum

Keresztrejtvényt fejtek a diófa alatt. A keresztrejtvények néha nagyon tanulságosak. A poénjuk – hasonlóan a jó viccekéhez – néha egyetlen mondatba sűrített valóságrajz. Például most épp egy olyat fejtettem meg, amihez a következő kép tartozik: egy idősebb pár séta közben észrevesz egy hatalmas, fából összeeszkábált kutyát, amely messze, a településen kívül áll. A férfi – poén gyanánt – ezt mondja: „Próbálkoznak visszajutni a városba az elkergetett kutyák”.

A mondat szinte katartikus hatású. Ez a keresztrejtvény a trójai faló újrafogalmazott változata. Ha az iskolából nem is emlékszünk rá, a Trója c. filmből talán igen, hogy a görögök csellel vették be Trója városát. Látszólag elhagyták a csatateret, csak egy fából készült óriási lovat hagytak ott, gondosan elterjesztve az álhírt, hogy ezt az isteneknek ajánlják fel. Közben elrejtőzött benne egy csomó katona – a mondában harcost írnak, de az ugyanaz, mint a katona, csak olyan fennköltebbnek hangzik –, akik éjszaka kijöttek és kinyitották a közben visszatért seregnek a város kapuit. Aztán jött a csihi-puhi, mert ami az egyik félnek hősköltemény, a másiknak szenvedés, vér, halál. Miközben az egész konfliktus okozója, Paris királyfi, aki megszöktette a görög királynőt, szép Helénát, vele együtt szépen elmenekül. Utóvégre (mindig) vannak mások, akik megdögölhetnek (értük).

De térjünk vissza a jelenbe, a fakutyához. Az ember gonoszságát az fejezi ki a leginkább, amit a legvédtelenebbekkel tesz. Például a saját gyerekével. A játszótéren egy kisfiú kis kannájából a homokozón kívülre önti a „kalácsnak” szánt homokot, mire valahonnan előbukkanik az apja és ordítani kezd: „Hogy te milyen hülye, ügyetlen gyerek vagy, ugye, néni, maga is látta, hogy még egy vacak kibli is kiesik a kezéből!” A néni, mármint én, döbbenten áll, a kisfiú nem sír, befelé nyeli a fájdalmát, valószínűleg már megszokta, de a helyzet annyira gonosz és kegyetlen, hogy még az egyéves kicsi unokám is érzékeli, mert odatotyog, a kisfiúhoz és szolidárisan átnyújtja neki a babáját. Aztán van, aki más gyerekét bántja. Kezdve a pedofilokkal azokig, akik a világ számos táján gyermekeket ölnek, illetve katonaságra, a saját szüleik, népük gyilkolására kényszerítik őket, vagy előre kitervelt sortüzek áldozataivá tették (családjukkal együtt), mint ahogy az a második világháború alatt is több helyen megtörtént, majd közvetlenül utána is több helyen, például Pozsonyban. És folytatni lehetne a sort.

S akkor itt vannak még az állatok. Az elkergetettek. Bár a „kivert” szó sokkal kifejezőbb. Például azok a szerencsétlen kutyák, amelyek egy ideig kellettek valakiknek, aztán egyszeriben már nem, és akkor kidobták őket, mint a fölösleges kacatot, még kifejezőbben, mint a szemetet. Biztosan nem értik, hogyan lehetséges, hogy korábban nyalták-falták őket, aztán pedig otthagyták egy olyan helyen, ahonnan nincs esélyük hazatérni. S legfőképpen: miért?

A képen a fakutya feje a város felé fordul. Vissza szeretne jönni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szeptember végéig lehet aláírni a petíciót

Szeptember végéig lehet aláírni a petíciót

benzin

Lassan a háború előtti árakon fogunk tankolni

komáromi kórház

Csak három Covid-pozitív beteget ápolnak Komáromban

hegyimentők

Villámcsapás végzett egy túrázóval a Magas-Tátrában

zelenszkij k

Zelenszkij: Keményebb szankciók kellenek az oroszok ellen

sportatvben

Képernyőn a Rangers-PSV és az úszó-Eb döntői is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.