Karbantartást tervez a vízművek Galántán

shutterstock-GA-vízvezeték
GALÁNTA |

Az elöregedett vízvezetékek karbantartása miatt július 10. és 16. között várhatóan elzárják a vizet Galántán. Az előkészületeket, a vezetékek kiásását már a jövő héten megkezdik.

A Nyugat-Szlovákiai Vízművek Rt. július 10-én kezd karbantartási munkát végezni Galánta több pontján, ezért néhány napig szünetel a vízellátás a városban. A tervek szerint 7 órakor zárják el a főcsapot, hogy a vezetékeken kicseréljék az elhasználódott alkatrészeket, vízcsapokat. A cserére egyrészt azért van szükség, mert gyakran előfordul, hogy az ivóvíz zavaros, szennyezett. Az alkatrészcserével a Nyugat-Szlovákiai Vízművek Rt. azt szeretné elérni, hogy a jövőben az esetleges vízleállások után ne legyen ilyen probléma és javuljon a víz minősége. A vízvezeték nagyjából ötvenéves, ennyi idő alatt elhasználódik, ezért szükséges folyamatosan karbantartást végezni. További cél, hogy a vezetékek egyes részeit szakaszonként el lehessen zárni, ezért 22 zárófejet szerelnek fel összesen. Ezeknek akkor veszik hasznát, ha csőtörés vagy más meghibásodás, javítás, karbantartás miatt el kell zárni a vizet, így ezentúl nem lesz szükséges az egész városban szüneteltetni a vízellátást.

Eva Vašáková, a Városi Hivatal fejlesztési és építésügyi osztályának referense arról tájékoztatott, hogy a karbantartás idejére ciszternákban szállítanak ivóvizet a lakosoknak minden lakótelepre az érintett városrészeken.

„Az óvodák hétfőn biztosan zárva maradnak és elképzelhető, hogy kedden is. Addig ugyanis, míg a munkavégzés tart, üzemi vizet sem lehet majd használni, tehát a toalettek sem működhetnek. Miután újraindítják a csapokat, néhány napba beletelik, mire ismét elfogadható, az előírásoknak megfelelő minőségű ivóvíz folyik majd. Ezt a tisztiorvosok fogják ellenőrizni mindaddig, amíg szükséges. A tapasztalatok szerint ez legfeljebb egy hétig tarthat, tehát a ciszternák az igényektől függően maradnak kihelyezve”

– magyarázta Eva Vašáková. A város egyes részein már a jövő héten elkezdik kiásni a gödröket, hogy a vízművek dolgozói hozzáférjenek a vezetékekhez, és kiderítsék, milyen alkatrészekre van szükség, illetve azokat időben beszerezzék. Július 10-én leszerelik a régi és felszerelik az új vízcsapokat, zárófejeket. Amint ez megtörténik, máris újra lehet indítani a vizet.

Azt, hogy ez pontosan mikor lehetséges, nem tudják előre meghatározni, de legfeljebb 20 óráig újra megnyitják a vizet. Kedden már csak részleges leállások lesznek. A vezetékekben található lerakódásoktól függően várhatóan 2-3 nap alatt, legfeljebb egy héten belül kitisztulhat az ivóvíz”

tette hozzá a referens. Taksonyon, valamint a Galántához tartozó Kolónia, Hódi és Javorinka városrészekben szintén szünetel majd a vízellátás, kivéve Nemesnebojszát. A karbantartás részletes ütemterve megtalálható a város honlapján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?