Iskola utca

VIII. Felvidéki Tudományos Diákkonferencia

Nyitra. Bár a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciának, melynek szeptember 27–28-án a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. október 3. 19:00

MISLAY EDIT

Magyarországon az Országos Diákköri Konferencia hatvanéves múltra tekint vissza, kétévente rendezik meg, s a tehetséggondozás hatékony módszere a felsőoktatásban. Remélhetőleg nálunk is egyre több hallgató kap kedvet hozzá, hiszen amint azt a konferenciát nyitó beszédében Weiszburg Tamás, a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke, a TDK határok nélkül (HTDK) program szakmai vezetője hangsúlyozta, ezzel a diákok csakis nyerhetnek.

Szavaival teljes mértékben egyetérthetünk, mert az önképzés, a pluszmunka, a kutatás, egy-egy téma behatóbb vizsgálata olyan ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagíthatja a diákokat, amelyeket később munkájuk, netalán tudományos karrierjük során kamatoztathatnak.

Az, hogy a határon túli egyetemi diákság számára mennyire fontos az önképzés, illetve hogy mi az a plusz, amit a „közös asztalra” letehetnek, Kontra Miklós nyelvész professzor (Szegedi Tudományegyetem) „Magyar kétnyelvűség – áldás vagy átok?” című plenáris előadása világított rá érzékletesen.

Az idei FTDK-ra több mint 30 versenyző érkezett, 33 dolgozattal. Volt olyan hallgató, aki két kategóriába is benevezett. Pénteken délután az egyes szekciókban mutatták be a hallgatók munkájukat, nagyon sok izgalmas témával találkozhatott az, aki végighallgatta a különböző szekciók előadásait.

A tudományos diákköri munka egyébként több tekintetben is izgalmas kihívás a hallgatók számára, hiszen nem csupán az általuk választott témába kell alaposan belemerülniük, hanem el is kell tudni „adniuk”: a nyitrai FTDK-n számos olyan hallgató akadt, aki sikeresen megbirkózott mindkét feladattal, élvezet volt őket hallgatni.

Az FTDK résztvevői vendégelőadásokat is meghallgathattak: a magyarországi OTDK legjobb dolgozatainak készítői közül jó néhány hallgató elfogadta a meghívást a nyitrai konferenciára, s bemutatta nyertes munkáját – a szervezők nem titkolt szándéka ugyanis az volt, hogy ennek révén is inspirálják a hazai egyetemistákat az önkéntes tudományos többletmunkára.

Szombaton a konferencián tartotta alakuló ülését a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács, melynek feladata a hazai tehetséggondozás lesz.

„A Közép-európai Tanulmányok Karának az FTDK nemcsak a felsőoktatásban folyó tehetséggondozásban betöltött szerepe végett rendkívül jelentős, hanem azért is, mert először rendeztük nálunk. A kar idén ünnepli fennállása 10. évfordulóját, s ez óhatatlanul kikényszeríti az önértékelést, az összegzést, de az elkövetkező időszak megtervezését is. Az FTDK lehetőség a szakmai önreflexióra, s annak a tudatnak a megerősítésére hallgatókban és oktatókban, hogy a tanórán kívüli közös munkájuk nagy jelentőséggel bír, érdemes rá időt és energiát áldozni” – mondta a konferencia kapcsán Bárczi Zsófia, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese, a VIII. FTDK főszervezője.

A VIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát a Nemzeti Tehetség Program, a Sapientia Hungariae Alapítvány, az Országos Tudományos Diákköri Tanács, valamint a Jedlik Ányos Polgári Társulás támogatásával a Diákhálózat, a TDK Határok nélkül és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara rendezte meg.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.