Iskola utca

VIII. Felvidéki Tudományos Diákkonferencia

Nyitra. Bár a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciának, melynek szeptember 27–28-án a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. október 3. 19:00

MISLAY EDIT

Magyarországon az Országos Diákköri Konferencia hatvanéves múltra tekint vissza, kétévente rendezik meg, s a tehetséggondozás hatékony módszere a felsőoktatásban. Remélhetőleg nálunk is egyre több hallgató kap kedvet hozzá, hiszen amint azt a konferenciát nyitó beszédében Weiszburg Tamás, a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke, a TDK határok nélkül (HTDK) program szakmai vezetője hangsúlyozta, ezzel a diákok csakis nyerhetnek.

Szavaival teljes mértékben egyetérthetünk, mert az önképzés, a pluszmunka, a kutatás, egy-egy téma behatóbb vizsgálata olyan ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagíthatja a diákokat, amelyeket később munkájuk, netalán tudományos karrierjük során kamatoztathatnak.

Az, hogy a határon túli egyetemi diákság számára mennyire fontos az önképzés, illetve hogy mi az a plusz, amit a „közös asztalra” letehetnek, Kontra Miklós nyelvész professzor (Szegedi Tudományegyetem) „Magyar kétnyelvűség – áldás vagy átok?” című plenáris előadása világított rá érzékletesen.

Az idei FTDK-ra több mint 30 versenyző érkezett, 33 dolgozattal. Volt olyan hallgató, aki két kategóriába is benevezett. Pénteken délután az egyes szekciókban mutatták be a hallgatók munkájukat, nagyon sok izgalmas témával találkozhatott az, aki végighallgatta a különböző szekciók előadásait.

A tudományos diákköri munka egyébként több tekintetben is izgalmas kihívás a hallgatók számára, hiszen nem csupán az általuk választott témába kell alaposan belemerülniük, hanem el is kell tudni „adniuk”: a nyitrai FTDK-n számos olyan hallgató akadt, aki sikeresen megbirkózott mindkét feladattal, élvezet volt őket hallgatni.

Az FTDK résztvevői vendégelőadásokat is meghallgathattak: a magyarországi OTDK legjobb dolgozatainak készítői közül jó néhány hallgató elfogadta a meghívást a nyitrai konferenciára, s bemutatta nyertes munkáját – a szervezők nem titkolt szándéka ugyanis az volt, hogy ennek révén is inspirálják a hazai egyetemistákat az önkéntes tudományos többletmunkára.

Szombaton a konferencián tartotta alakuló ülését a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács, melynek feladata a hazai tehetséggondozás lesz.

„A Közép-európai Tanulmányok Karának az FTDK nemcsak a felsőoktatásban folyó tehetséggondozásban betöltött szerepe végett rendkívül jelentős, hanem azért is, mert először rendeztük nálunk. A kar idén ünnepli fennállása 10. évfordulóját, s ez óhatatlanul kikényszeríti az önértékelést, az összegzést, de az elkövetkező időszak megtervezését is. Az FTDK lehetőség a szakmai önreflexióra, s annak a tudatnak a megerősítésére hallgatókban és oktatókban, hogy a tanórán kívüli közös munkájuk nagy jelentőséggel bír, érdemes rá időt és energiát áldozni” – mondta a konferencia kapcsán Bárczi Zsófia, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese, a VIII. FTDK főszervezője.

A VIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát a Nemzeti Tehetség Program, a Sapientia Hungariae Alapítvány, az Országos Tudományos Diákköri Tanács, valamint a Jedlik Ányos Polgári Társulás támogatásával a Diákhálózat, a TDK Határok nélkül és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara rendezte meg.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.