Művészetnap a Szondyban

Szondy művészetnap

2022. október 20-án az ipolysági Szondy György Gimnáziumban a művészet és a kreativitás kapott teret.

8.00 órakor Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Komáromi Jókai Színház igazgatója előadásának megtekintésével kezdtük a napot: Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát, stílusparódiáját vitte színpadra. A városi komédiák hangulatát idéző produkció Petőfi páratlan humorával, groteszk elemekkel fűszerezve tárt elénk egy különös világot. Az előadást a diákközönséggel való állandó kommunikáció, a sokszor improvizációnak tűnő stílusgyakorlat és interaktív játékmód tette fergeteges komédiává.

Ezt követően műhelymunkára hívtuk a diákokat. Az osztályok feladata az volt, hogy tervezzenek iskolánknak egy-egy új logót a városi graffiti stílusában, egy gipszkartonra – festékszóró flakonokkal – felfestve. A graffitit az emberek túlnyomó többsége elítéli és vandalizmusnak tekinti, mivel csupán csekély művészi értéket jelent. Mi, szondysok azonban bebizonyítottuk, hogy egy graffiti is bírhat művészi értékkel, hordozhat magasztos tartalmat. H. Nagy Péter szerint is „ami esztétikailag kevésbé tűnik értékesnek, az más szempont szerint lehet nagyon is jelentős.”A kreatív műhelymunka után szavazással értékeltük az egyes osztályok alkotásait. A legeredményesebb a 4. A osztály munkája lett, melynek alkotó csapata 5 darab, az elkészített logót ábrázoló pólót kap ajándékba. Ezenkívül minden csoport tervezete megtekinthető volt az egyes törzsosztályokban.

Újra bebizonyosodott, hogy az együtt gondolkodás, az együtt alkotás öröm. Mert együtt alkotunk közösséget, együtt vagyunk szondysok.

Petrezsil Noémi

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!