Iskola utca

Megküzdési stratégiák egy bizonytalan helyzetben, kortárs mesékkel és versekkel fűszerezve

Varázsládika címmel nyolcórás, önbizalom-fejlesztő és erőforrás-mozgósító foglalkozássorozatot tartottak helyi civilek Vásárúton a József Attila Alapiskola második és ötödik osztályos diákjainak.
Iskola utca

2022. március 19. 11:30

József Attila Alapiskola
A vásárúti József Attila Alapiskola másodikosai az olvasott szöveg által felvetett kérdésekre asszociációs játékokkal, kreatív írással és rajzos feladatokkal keresték a választ (Fotó: a Špica archívuma)

A kétnapos fejlesztő önismereti csoportfoglalkozások célja elsősorban az volt, hogy a tanulók bizalmas körben, őszintén beszélhessenek arról, hogyan érzik magukat ebben a bizonytalan időszakban, milyen nehézségekkel küzdenek, milyen eszközeik vannak önmaguk megnyugtatására. A szociális, emocionális készségek támogatása mellett teret kapott a feszültségoldás, az önelfogadás, az esetleges elakadások feloldása és megdolgozása, az ön- és társismeret fejlesztése, mindehhez a szakértők minőségi irodalmi műveket, meséket hívtak segítségül.

Segítő kortárs irodalom

A másodikos kisdiákokkal játékos-mesés gyakorlatok keretében a fejlesztő terapeuták arról beszélgettek, hol érezzük a testünkben, ha feszültek vagyunk, mit tehetünk ez esetben, hogy jobban érezzük magunkat. Csehy Zoltán, Balla Margit és Tóth László meséit és verseit segítségül hívva olyan, a tanulókat érintő problémákat vitattak meg, mint a kiközösítés, a családban rejlő erőforrások és az állatok emberre gyakorolt pozitív hatása. Az alsó tagozatosoknak a zenés, taktilis gyakorlatokon, szerepjátékokon és a kézműves alkotásokon keresztül örömteli, élményt és feltöltődést adó tevékenységben volt részük.

Zsapka Henrietta, a vásárúti alapiskola igazgatóhelyettese beszámolt arról, hogy a gyerekek az utóbbi időben nagyon igénylik a fejlesztő-játékos foglalkozásokat, a kulturális eseményeket, mert megviselte őket a bezártság, a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, hiszen sosem tudják, jöhetnek-e másnap iskolába, és meddig kell otthon maradniuk, hiányoznak nekik az osztálytársaik, és a tanulás is jobban megy mindannyiuknak, ha érzik az osztályközösség támogatását.

ujszo
A varázsládából csukott szemmel kitapogatott furulyából zenét csalogatott elő az egyik ügyes másodikos (Fotó: a Špica archívuma)

Listázták erőforrásaikat

A kamaszfoglalkozásokon olyan témákat érintettek, mint az ítélkezés, a kortárs bántalmazás, sokan őszintén vallottak arról, hogy nehezen viselik a megbélyegzést, de legtöbbjük tisztában van azzal, hogy mindig az ítélkezik és bántja a másikat, aki bizonytalan magában és akinek önértékelési problémái vannak. A foglalkozásokon megtapasztalhatták a bennünk rejlő kreatív alkotóerőt, enyhíthették az őket körülvevő világból beáramló, mindennapi feszültséget és nyomást. Elkészült alkotásaik, belső élményeik, képeik segítségével listázták erőforrásaikat, megbeszélték a követésre nem méltó mintákat.

A Špica polgári társulás szakemberei irodalomterápiás módszereket alkalmaztak arra, hogy fejlesszék a kamaszok mentális egészségét, önértékelését és önismeretét, gondosan kiválasztott, minőségi kortárs műveket olvastak a tanulókkal. A szöveg által felvetett kérdésekre asszociációs játékokkal, kreatív írással és rajzos feladatokkal, kiscsoportos, elfogadó légkörű beszélgetésekben keresték a választ. A téma elmélyítése során a csoportvezetők mindig ügyeltek arra, hogy mindenki elmondhassa az érzéseit, a véleményét, és teret kapjon gondolatai kifejezésére. Az érzékeny témát megvitató művek feldolgozása során csak az osztotta meg a gondolatait, aki ezt szerette volna, a többiek leírták és megtartották maguknak a titkukat, ám a csoportfolyamat előrehaladtával már egyre nyíltabban és bátrabban belementek komolyabb témák megvitatásába is, mert érezték, biztonságos közegben vannak, ahol meghallgatják őket és nem ítélkeznek felettük.

ujszo
A kiscsoportos, elfogadó légkörű beszélgetések jó hatással voltak a kamaszokra (Fotó: a Špica archívuma)

Hatékony kríziskezelés

Az egymásra épülő moduláris, gyakorlatorientált foglalkozássorozaton a résztvevők elsajátították, hogyan nézzenek szembe a félelmeikkel, álljanak ki bátran magukért, és őrizzék meg közben a nyugalmukat, miként jöjjenek ki lelkileg megerősödve egy nehéz helyzetből, amiről nem tudják, meddig tart, és mikor jön el újra egy olyan krízises időszak, amikor szükség lesz a rugalmasságukra, cselekvőképességük megőrzésére és arra, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljanak a kialakult helyzetre.

A program szakmai vezetője, Vályi Horváth Erika irodalomterapeuta kifejtette, a felkínált szövegek megmozgatták a gyerekeket. Ügyesen és lelkesen kapcsolódtak a témákhoz, bátran belementek olyan beszélgetésekbe is, amelyek mélyen érintették őket.

Elképesztően vagány és okos csapatokat kaptunk. A másodikosoknál nagy sikert aratott a varázsládában csukott szemmel kutakodás, a rajzolás és a mese is. Egy nagyon összeszokott osztály, pedig alig hétévesek. Látszik rajtuk, hogy gondos kezekben vannak, megszokták a kiscsoportos megosztásokat és azt, hogy nyíltan megbeszélik a kényes témákat. Az ötödikesek, akiknek már sokkal fejlettebb a szövegértési kompetenciájuk, önálló, kreatív írásos feladatokat kaptak, egymást tiszteletben tartva vitáztak, párosan beszéltek meg bizalmasabb témákat. Úgy látom, a diákoknak nagy szükségük van ezekre a foglalkozásokra, ahol elmondhatják, hogyan érzik magukat. Nemcsak a vírushelyzet, hanem a szomszédban zajló háború is téma volt a csoportban, beszélgettünk arról, mit tudunk befolyásolni és mit nem, hogyan tudjuk levezetni a bennünk felgyülemlő feszültséget. Ezek a gyerekek meglepően éretten gondolkodnak. Örültek a lehetőségnek, hogy két napig olyan témákról beszélgethettek, amelyek aktívan foglalkoztatják őket” – mondta el lapunknak az irodalomterapeuta.

Az ilyen terápiás foglalkozások magas kulturális értéket képviselve olyan készségeket fejlesztenek, amelyekre a tanulóknak szükségük van ahhoz, hogy ezekben az embert próbáló időkben is megőrizzék mentális egészségüket. (ak)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.