Iskola utca

Főszerepben a helyesírás

A 2021/22-es tanévben ismét online formában került megrendezésre az Implom József Helyesírási Verseny. A szlovákiai magyar középiskolások – köztük iskolánk, a komáromi Selye János Gimnázium diákjai is – évente résztvevői és sikeres megoldói ennek a színvonalas helyesírási megmérettetésnek.
Iskola utca

2022. március 24. 20:35

Főszerepben a helyesírás
Simonics Réka, a komáromi Selye János Gimnázium diákja az Implom József Helyesírási Verseny Kárpát-medencei, gyulai döntőjében kategóriájának 1. helyezettje lett (Fotó: SJG)

A verseny idén is a hagyományos két részből állt: a diákok tollbamondást írtak, melyet most nem közvetlenül olvastak fel nekik, hanem hanganyag formájában kapták meg a verseny kezdetekor. A másik rész egy helyesírási feladatlap megírása volt, melyet a MOODLE-rendszeren keresztül oldottak a versenyzők.

A szlovákiai országos forduló 2021. december 2-án volt. Ebbe a fordulóba három diákunk kapcsolódott be: Károlyi Zsófia (I. A) Farkas Adrianna diákja, Gerencséri Barbara (VII. N) és Simonics Réka (III.A) Spátay Adriana diákjai.

A Kárpát-medencei fordulóba a Selye gimiből Gerencséri Barbara és Simonics Réka jutottak be.

Bár a pandémia a február végi döntőkor már a lecsengő fázisához érkezett, a verseny meghirdetője, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium nem vállalta a személyes jelenlét kockázatát, így a háromnapos rendezvény is online térben zajlott. A magyar nyelv és helyesírás többnapos ünnepén a szervezők mindent megtettek, hogy a megszokott hangulat a virtuális forma ellenére is megmaradjon.

A gyulai döntő 2022. február 24-én ünnepélyes megnyitóval, nyelvészeti előadásokkal kezdődött, majd másnap, február 25-én került sor a helyesírási versenyre. A döntőbe jutott 119 diák 4 kategóriában küzdött.

Az ünnepélyes – szintén – virtuális eredményhirdetésre március 15-én 15.00 órakor került sor. A Selye János Gimnázium diákja, Simonics Réka (felkészítő tanára Spátay Adriana) kategóriájának 1. helyezettje lett; Gerencséri Barbara (felk. tanára Spátay Adriana) a 7. helyen végzett.

Szívből gratulálunk minden versenyzőnek, felkészítőnek, köszönjük a zsűri és a szervezők körültekintő munkáját, mellyel megpróbálták a jelenlegi helyzetben is méltó módon megszervezni és lebonyolítani az Implom József Helyesírási Versenyt. (-sp-)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík
Frissítve

Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Richard Sulík Eduard Heger Boris Kollár

76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

Naszvad

Beteg gyermekekért tartanak jótékonysági estet Naszvadon

Zachar Pál

Felháborította az ipolyságiakat az új polgármester számára jóváhagyott fizetés

Horvátország k

Horvátország január elsején belép a schengeni övezetbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.