Beszéljünk a beleegyezésről

ujszo

Valamennyien olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol nincs erőszak és az emberek tiszteletben tartják egymást. Ehhez az is szükséges, hogy valamennyien tudjuk, mi számít kényszerítésnek vagy erőszaknak. Hihetetlenül felszabadító lenne, ha ez megvalósulna, azonban ezek a változások nem történnek egyik napról a másikra. Minden folyamat egy apró lépéssel kezdődik, egy ilyen lépést tett októberben a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola II. F osztálya.

Vendégeink az Amnesty International Slovakia munkatársai voltak, akik 120 perces workshopon a kényszerítés és a beleegyezés közti különbségekről tartottak foglalkozást a diákoknak. A másoknak vagy saját magunknak való megfelelés következménye is lehet, hogy olyan hétköznapi helyzetbe keveredünk, melyben önszántunkból nem vettünk volna részt, és ha visszacsinálhatnánk, másképpen döntenénk.

Egy szélsőséges, de igen gyakran előforduló példa erre a beleegyezés nélküli szexuális tevékenység, amely egy 2021-es szlovákiai kutatás adatai alapján a lakosság 93%-ának véleménye szerint is, és jogilag is erőszak. Egy másik, 2017-es felmérés adatai szerint a 15 éven aluli lányok 10%-a volt már kitéve a szexuális erőszak valamely formájának, az áldozatok 88%-a ismerte az elkövetőt. Ezek az adatok megdöbbentők.

A megelőzést az jelenthetné, ha az iskolai oktatás körülményei közt is megszerezhető lenne az a tudás, amelyre a tetteseknek és az áldozatoknak, valójában mindenkinek szüksége van: a megerősítése annak, hogy mindannyian egyformán értékesek és fontosak vagyunk, ezért mindnyájunkra egyformán vonatkoznak azok a szabályok, hogy bármilyen helyzetben és körülmények között szabad nemet mondanunk, és ezt tiszteletben is kell tartani. A nagyobb változások érdekében elengedhetetlenül fontos lenne a fiatalokat abban támogatni, hogy hiteles alapokon nyugvó információ birtokában hozzanak felelős döntéseket a testüket, viselkedésüket és kapcsolataikat illetően.

A diákok a foglalkozáson megszerzett ismereteket hasznosnak ítélték, többségük ajánlaná társainak a workshopot. Sokan túl rövidnek tartották az erre szánt időt. Ezek a vélemények is megerősítettek bennünket abban, hogy tovább keressük a hasonló foglalkozások megvalósításának lehetőségét.

Petheő Boglárka

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?