Iskola utca

Amikor a selyés diákok a herceg vendégei voltak

A diákok többsége, ha megkérdeznék őket, várják-e az iskolai év kezdetét, nyilván úgy felelne, hogy nem, de biztos vagyok abban, a komáromi Selye János Gimnázium legalább három diákja igennel válaszolna. Szalai Adrián, Tóth Ákos és Molnár Vivien, a tavaszi Estöri Kreatív Történelemverseny Kárpát-medencei döntőjének bronzérmesei nagy izgalommal várták, hogy 
a szeptemberhez lapozhassanak a falinaptárban.
Iskola utca

2021. október 19. 11:15

aa
Szalai Adrián és Tóth Ákos a kirándulás minden helyszínéről üzent otthon maradt játékostársuknak, Molnár Viviennek (Fotó: SJG)

Sajnos, az áprilisi döntő nem valósulhatott meg a megszokott helyszínen, a kismartoni kastély Haydn-termében, ezért a szervezők olyan remek ötlettel álltak elő, hogy a döntő csapatait egy kirándulással lepik meg Kismartonba és Fraknóba, az Esterházy-család két nagyon híres központjába.

Az Esterházy Magánalapítvány augusztus végén megkezdte a szervezést, mi pedig azon izgultunk, vajon mehetünk-e Magyarországra és a jelenlegi Ausztria keleti vidékeire, ahol valaha a híres Esterházy-család volt az úr, ahol szélesen elnyúltak birtokaik és Bécs közelségében alkottak hidat a magyar nemesség és a Habsburg uralkodó között.

Nem a szervezőkön múlott, hogy a kirándulással kapcsolatban kis hiányérzetünk támadt, amikor megtudtuk, Vivien nem tarthat velünk, ezért elhatároztuk, minden helyszínről üzenünk neki, és egy kismartoni plüssgólyával is megörvendeztetjük őt. Vivien Jókai Mór édesanyját játszotta kreatív videónkban, majd Görgei Artúr aggódó feleségét a döntő jeleneteiben. Így kezdtük meg felfedező utunkat a kismartoni (ma Eisenstadt) kastélyban, ahol bejárhattuk a hercegi és hercegnői lakosztályokat, de nem voltak unalmasak a szolgálók, komornák szobái sem. Sok érdekességet hallottunk a kastélyon belüli életről, az akkori viszonyokról és sorsokról is. Természetes, mindent maszkban kellett végigjárnunk, hiszen a „sógoroknak” is megvannak a saját járványügyi szabályaik, és ezek alól mi sem voltunk kivételek.

Az este a régi szabad királyi városban, Sopronban talált minket, ahol a szállásunk volt. A vacsora utáni séta megmutatta a régi város méreteit, ahogy a régi kőfalak mentén bandukoltunk, a falakon belül pedig az ódon polgárházak és templomok sejtették velünk, milyen komoly történelemmel rendelkezik az ország „leghűségesebb városa”. Az este minden hátránya ellenére Adrián és Ákos érdeklődését nagyon felkeltette a város, elhatározták, hogy egy adandó alkalommal Viviennel együtt visszatérnek a Tűztoronyhoz.

A szombat reggel Fraknó meghódításáról szólt. Ez a vár egy meredeknek is mondható domb tetején áll, helyét úgy választották ki, hogy elvegye minden hódító kedvét az ostromtól. Nem is foglalták el soha ártó szándékkal. Csupán örökölni tudták, de azt is csak az Esterházy-família. Ebbe a jól védhető várba helyezték a családi levéltár és a kincstár legértékesebb darabjait. A Selye János Gimnázium két fiú versenyzőjének egy katonásdihoz is beillő kosztümtárnak tűnhetett a sok fegyver, sisak és kiegészítő, amellyel a fegyvertárban találkoztak; a kincstári gyűjtemény sokat mesélt a hercegek érdeklődéséről, de ami leginkább megfogta őket, az a koncepció, ahogy az első herceg, Esterházy Pál megszervezte a család jövőjét, de a múltját is: kiemelkedően sokat költött arra, hogy a frissen felemelkedett családot a többiek is komolyan vegyék, s nagy gondot fordított arra, hogy az Esterházyak fennállását több századra biztosíthassa.

A birtoklátogatást csak szebbé tette a kora őszi napos idő, amely csak fokozta a jó hangulatot, és az áprilisi döntő résztvevői most minden stressz nélkül úgy élvezhették a közös kirándulást, mint egy nagy család vagy egy népes osztályközösség. Mivel a félszáz diák majdnem egy éve ismeri egymást az Estöri különböző oldalain keresztül, nem is csoda, hogy a búcsúzáskor is nehezen lehetett diákjainkat lekönyörögni a közös buszról. Egy biztos: Ákoséknak a versennyel nem fejeződött be az estöris történet, hiszen a jövőben akár mentorként segíthetik a Selye János Gimnázium új összetételű csapatait a sikeres szereplésben és az élménydús, kreatív versenyzés, kapcsolatépítés terén.

Elek József történelemtanár

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter  (TASR-felvétel)

Káčer a Beneš-dekrétumokkal ágyazott meg Szijjártónak

Rákos megbetegedésekre is köthető biztosítás

Úttörő módszerrel kezelik a rákos betegeket egy szlovákiai kórházban, akár meg is gyógyulhatnak

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Négyen meghaltak egy frontális ütközésben Tornaljánál

putyin k

A britek szerint Putyin csak színleli, hogy hajlandó lenne a béketárgyalásokra

zelenszkij k

Zelenszkij elégedetlen, keményebb szankciókat követel Oroszországgal szemben

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.