Hoppá

Másfél hónapot ad magának a NASA a porvihar miatt elnémult marsjáró felébresztésére

Washington | Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) negyvenöt napig fog aktívan próbálkozni a porvihar miatt elnémult Opportunity marsjáró felébresztésével, ha a kutatójármű feletti égbolt elég tisztává válik a kommunikációs kapcsolat helyreállításának megkezdéséhez.
MTI

2018. szeptember 3. 13:35

- Képarchívum

Az űreszközzel június elején szakadt meg a kapcsolat, amikor hatalmas porvihar alakult ki a vörös bolygón, megakadályozva, hogy a kutatójármű napenergiával üzemelő elemei fel tudjanak töltődni

A marsi felderítő űrszondáért (MRO/Mars Reconnaissance Orbiter) felelős kutatók egyike, Rich Zurek szerint azonban most minden jel arra mutat, hogy a 2018-as marsi globális porvihar, amely a valaha észlelt egyik legkiterjedtebb, a végéhez közeledik.

A szakember közleményében azt írta, hogy "egy ideje" már nincs jele porviharoknak az Opportunity háromezer kilométeres körzetében. Ez pedig azt jelenti, hogy az égbolt immár elég tiszta ahhoz, hogy a rover napelemei napfényhez jussanak.

A NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory munkatársa, John Callas szerint "amennyiben úgy értékelik, hogy érkezhet visszajelzés az Opportunitytől, megkezdik a marsjáró helyzetének felderítését" és helyreállítják vele a kommunikációt.

2018. augusztus 12. 18:28

Minden eddiginél közelebbről tanulmányozza majd a Napot a NASA

A NASA 2003-ban indította útnak az Opportunity és a Spirit iker marsjárókat a bolygó kőzeteinek és talajának kutatására. A Spirit 2009-ben elakadt a marsi homokban és a NASA végül megszakította a kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket. Mindkét rover küldetését eredetileg csak 90 napra tervezték, ám az Opportunity immár csaknem 15 éve teljesít szolgálatot a vörös bolygón.

Callas szerint amennyiben az Opportunity nem reagál 45 napig, az valószínűleg azt jelenti, hogy a marsjáró a missziója végét jelentő meghibásodást szenvedett.

A nukleáris energiával üzemelő Curiosity, amely a Mars másik oldalán van és a Gale-kráter talaját tanulmányozza, továbbra is üzemel.

A Marson megszokottak a viharok, különösen akkor, amikor a déli féltekén tavasz és nyár van, tehát amikor a bolygó a legközelebb van a Naphoz. Ahogy melegszik a légkör, a talaj hőmérsékletétől eltérő kirívó különbség szeleket hoz létre, amelyek mozgásba hozzák az igen apró, hintőporhoz hasonló méretű porszemcséket.

A marsi viharok általában lokálisak, a mostani azonban június közepére az egész bolygót átfogó, globális jelenséggé fejlődött.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?