Hoppá

Bill Gates egy üvegnyi emberi széklettel hívta fel a figyelmet a fejlődő országok egyik súlyos problémájára

Peking | Bill Gates egy üvegnyi emberi széklettel hívta fel a figyelmet a világ fejlődő országaira jellemző súlyos problémára, a vécék hiányára a témában rendezett pekingi konferencián kedden.
MTI

2018. november 6. 17:30

Igen, az egy üvegnyi emberi széklet - TASR-felvétel

"Az egészségügyi berendezések nélküli helyeken ennél sokkal több is van" - mondta a Microsoft alapítója.

"Ez a kis mennyiségű ürülék 200 billió rotavírus sejtet, 20 milliárd Shigella-baktériumot és 100 ezer parazitaféreg-petét tartalmaz "

- hangsúlyozta, majd hozzátette: az ilyen patogének évente mintegy 500 ezer 5 év alatti gyereket ölnek meg. 

A szabadban játszó gyerekek állandóan ki vannak téve az emberi ürülék hatásainak, ezért a téma nemcsak az életminőséggel, hanem "betegségekkel és halállal,  alultápláltsággal" is összefüggésben van. Az alapjogokhoz, mint az egészség és az elegendő élelem, hozzátartozik a "normális vécé" is - mondta az amerikai milliárdos. 

wc
A fórumon számos olyan innovatív vécétechnológiát mutatnak be, amelyek csatornarendszerhez való csatlakozás nélkül is működnek.  - TASR-felvétel

Gates az alapítványa által rendezett Reinvented Toilet Expo nevű kiállításon mondott beszédet. A fórumon számos olyan innovatív vécétechnológiát mutatnak be, amelyek csatornarendszerhez való csatlakozás nélkül is működnek. 

A háromnapos pekingi konferencián több mint 20 vállalkozás és intézmény mutatja be technológiáit. A Bill és Melinda Gates Alapítvány 2011 óta több mint 200 millió dollárt fordított a biztonságos közegészségügyi technológiák kutatására és fejlesztésére. 

Az UNICEF szerint világszerte 892 millió ember kényszerül arra, hogy a szabadban végezze el szükségét, 4,5 milliárd ember számára nem elérhetőek a biztonságos higiéniai eszközök és évente 480 ezer 5 év alatti gyerek hal meg hasmenés következtében, főként Dél-Ázsiában és Afrika Szaharától délre lévő területein. 

Bill Gates korábban is gyakran nyúlt drámai eszközökhöz, hogy egy-egy egészségügyi problémára felhívja a figyelmet. 2009-ben egy konferencián szúnyogokat engedett szabadon, hogy a halálos maláriára felhívja a figyelmet. Akkor egy percig várt azzal, hogy biztosítsa a közönséget: nem hordozzák a kórt a körülöttük röpködő rovarok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?