Hasznos tanács

Hogyan lehet leleplezni az álmozgássérültet?

Van egy szomszédunk, akiről tudjuk, hogy aktívan sportol – láthatóan semmi egészségi problémája nincs. Mégis mozgássérült.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 5. 10:13

Ereje teljében levő, harmincas éveiben járó fiatalember, mozgássérülteknek kiadott parkolókártyával, sőt privát, mozgássérültek számára kijelölt parkolóhelye van az utcánkban. Nem hinném, hogy jogosan birtokolja a kártyát. Az egyik szomszédnak állítólag azzal hencegett, hogy jók a „kapcsolatai”. Sajnos, nem ő az egyetlen terepjárós fiatal a városban, aki mozgássérültnek adja ki magát, hogy kényelmesen parkolhasson. Elszomorító, mennyi egészséges embert látni, ahogy gátlástalanul kihasználják a rendszer hibáit a fogyatékkal élő személyek és a becsületes polgártársaik rovására. Azt szeretném tudni, mit lehet ilyen esetekben tenni, hogy fény derüljön az esetleges csalásra.

A mozgáskorlátozottak számára kiállított parkolóigazolvány (parkovací preukaz pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím) különféle közlekedési kedvezményekre jogosítja fel e személyeket.

Az igazolvány kiállításának és használatának feltételeit a súlyos testi fogyatékosság ellensúlyozására szolgáló, pénzbeli juttatásokról szóló 447/2008-as törvény (zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia) és a közúti közlekedésről szóló 8/2009-es törvény 44. paragrafusa tartalmazza.

Az egyik kedvezmény a külön parkolóhely biztosítása a súlyos egészségkárosodással élő személyt szállító gépkocsik számára. Ugyan a parkolóhelyet jelölő piktogram egy tolókocsis személyt ábrázol, a kártyát igénybe vehetik olyan súlyos egészségkárosodásban szenvedő személyek is, akiknek nincs látható mozgásszervi sérülésük. A 447/2008-as törvény 18. melléklete tartalmazza azon betegségek listáját, melyekre hivatkozva kérvényezni lehet az igazolvány kiadását. Ezek között a láthatóan mozgáskorlátozottsággal járó betegségek mellett olyan betegségek is szerepelnek, melyeknél első ránézésre nem nyilvánvaló, hogy a beteg mozgásképessége súlyosan korlátozva lenne (pl. egyes pszichiátriai betegségek vagy inkontinencia esetén). A parkolóigazolványt emellett azon személyek is igényelhetik, akik súlyos egészségi állapotuk miatt gépjárművel való egyéni szállításra vannak utalva. Az igazolványt a kérelmező állandó lakhelye szerinti munkaügyi hivatal adja ki a kártya kiváltásához szükséges diagnózist igazoló orvosi szakvélemény alapján. Mivel egyre nehezebb és költségesebb a városokban a parkolás, ugrásszerűen megnőtt az ilyen igazolvánnyal rendelkező autósok száma. A rendőrség számos visszaélést leplezett le, pl. a közelmúltban gyakori volt az igazolványhamisítás. Ha kétség merül fel, az igazolvány eredetiségét és az adatok helyességét rendőr ellenőrizheti, és kapcsolatba léphet az illetékes munkaügyi hivatallal is.

Ha fennáll az igazolvánnyal való visszaélés gyanúja, ilyen észrevételüket a polgárok is jelenthetik az illetékes szerveknek. Pl. a munkaügyi hivatal a szociális rendszerrel való visszaélések bejelentésére hozta létre a 0800/191222 vonalat. Az egészségügyi dolgozó közfeladati jogköreivel való visszaélését vagy korrupciós viselkedését a korupcia@health.gov.sk és a korupcia@uvzsr.sk e-mail-címeken jelenthetik a polgárok. A törvények hatályos szövege megtalálható a www.slov-lex.sk online jogi adatbázisban. 

Veszelei Viktória jogász


(A tájékoztatás nem minősül hivatalos jogi tanácsnak)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?