Vagyonmegosztás – a válóper sarkalatos pontja

válóper

Házastársi osztatlan közös tulajdonnak számít minden olyan ingó és ingatlan vagyon, amelyet a felek az esküvő pillanatától számított közös élet alatt együtt szereztek.

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a párok a fizetés mértéke szerint szeretnék szétosztani a szerzett vagyont. Bármennyi volt a két fél jövedelme, a közösen szerzett vagyon egyenlő arányban illeti a házastársakat. A javak felbecsülésekor a tárgyalás időpontjában meglévő értéket kell számítani, és nem a beszerzési árat. A bíróság az ingatlanok értékesítésére igazságügyi szakértőt rendel ki.

Az összes megtakarítási terméket – például a befektetési jegyeket, a lakás-takarékpénztári takarékoskodást, a nyugdíjbiztosítást, a lekötött betéteket stb. egyenlő arányban osztják el. Ezt elkerülendő a felek köthetnek házassági előszerződést, melyben előre leszögezik, válás esetén hogyan fognak eljárni.

Ha a felek még a válóper elindítása előtt megállapodnak, a bíróság „5 perc alatt” kimondja a válást, és az egész csak 66 euróba fog kerülni. Ha tényfeltáró eljárásra, külön vagyonmegosztási és gyermekelhelyezési perre van szükség, az egész évekig elhúzódhat, közben szakértőket vonnak be – ez mind külön pénzbe kerül. A bíróság igazságosan elosztja a vagyont, ám a jogerős határozattal megítélt vagyon értékének két százalékát ki kell fizetni a bíróságnak.

Az egyik legfontosabb kérdés az szokott lenni, hogy ki maradjon a közösen vett házban, lakásban. Tanácsos nem kiköltözni, mert nagyobb az esélye, hogy annak ítélik meg az ingatlant, aki benne lakik. Az egyezkedés végkimenetele lehet az is, hogy akié a lakás lesz, az kompenzálja a költözőt.

Míg a házastársi osztatlan közös tulajdont egyenlő arányban osztják el a felek között, addig a különvagyonhoz nem lehet nyúlni. Különvagyonnak számít az, ami már egyértelműen megvolt a házasság előtt. Ugyancsak különvagyon az örökség, ha csak az egyik fél örökölte – ez érvényes az ajándékra és a restitúcióból származó vagyonra is. Különvagyonnak számítanak a személyes használati tárgyak, valamint a felek munkavégzéséhez szükséges eszközök is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?