Tudnivalók az ingatlanbiztosításról

ingatlan k

Közeledik a nyaralási szezon, amikor otthonunkat több napig, olykor akár hetekig őrizetlenül hagyjuk. Bár mindannyian bízunk abban, hogy ingó és ingatlan vagyonunkat nemcsak távollétünkben, hanem egyébként sem éri soha kár, ha mégis bekövetkezik a biztosítási esemény (tűz, árvíz, betörés stb.), és van biztosításunk, tudunk hová fordulni a költségek térítéséért.

A biztosítás az öngondoskodás egyik formája, melyről általánosságban elmondható: rendszeresen fizetjük a meghatározott járulékot, és valamilyen esemény bekövetkeztekor – bizonyos feltételek teljesítése mellett – hozzájutunk a biztosítási összeghez. A háztartás- és ingatlanbiztosításnak az elsődleges feladata védeni az ügyfél vagyonát bizonyos kockázatokkal szemben, megóvni az esetleges harmadik személyek vagyonát az ügyfél által okozott károktól, valamint védelmet nyújtani az ügyfélnek és a családjának a váratlan kiadásokkal szemben.

Piackutatás

A hazai piacon nagy a konkurencia, ezért mielőtt kiválasztjuk a megfelelő terméket, tanácsos alaposan tájékozódni, az egyes ajánlatokat összehasonlítani. Egy biztosítási szerződés több évre szóló megállapodást jelent a szerződő felek között, ezért aki azon gondolkodik, hogy biztosítja otthonát, előbb azt kell alaposan mérlegelnie, pontosan mit szeretne, mire van szüksége, és az egyes intézmények kínálatából milyen biztosítási elemek (kockázatok) közül lehet választani, azokat hogyan lehet kombinálni. Például akinek csak ingatlanbiztosítása van, és egy esetleges beázás tönkreteszi az új tévét és a szőnyeget, a biztosító nem fizet kárpótlást.

Két típus

Sokan azt hiszik, hogy mindenre elég csak egy fajta biztosítás, s nem tudatosítják, hogy az ingatlan- és háztartás-biztosítás között lényeges különbség van. Biztosíthatjuk csak a telket, az épületet, a falakat, vagyis magát az ingatlant vagy mindent, ami benne van, azaz az ingóságokat, a háztartásunk valamennyi mozdítható darabját. A kettőt össze is lehet kapcsolni, s egyszerre védhetjük ingó és ingatlan vagyonunkat. Manapság a háztartás-biztosításhoz sokszor felelősségbiztosítás is társul. Mielőtt aláírjuk a szerződést, tisztáznunk kell, konkrétan milyen értéktárgyakat – bútort, műszaki cikkeket, művészi alkotásokat stb. – akarunk biztosítani, pontosan mivel szemben – tűz-, víz-, lopáskár stb. ellen – akarjuk védeni, valamint szükséges-e felelősségbiztosítást kötni arra az esetre, ha háztartásunk tagjai egy harmadik személynek okoznának kárt.

Nem biztosítanak mindent

Az egyes társaságok a feltételekben részletesen fel szokták sorolni azokat a vagyontárgyakat, melyekre nem terjed ki alapesetben a biztosítási védelem. Ilyenek például a légi, vízi, motoros járművek, utánfutók, bankbetétek, kéziratok, tervek, dokumentációk, értékpapírok stb. Ezekre esetenként külön megállapodást lehet kötni. Ezenkívül nemcsak azt fontos megnézni, hogy mely vagyontárgyak nem biztosítottak, hanem azt is, hogy mely vagontárgyak hol nem biztosítottak. Egyes biztosítási feltételekben az értéktárgyakra, műtárgyakra nem terjed ki a biztosító kockázatviselése, ha garázsban, padláson, pincében, melléképületben, nem lakás célú helyiségben, nem állandóan lakott épületben (pl. nyaraló) vannak elhelyezve.

Kedvezmények

A biztosítótársaság kiválasztásakor fontos szempont lehet, hogy hol milyen kedvezményt kínálnak a szerződés megkötésekor, esetleg a szerződés tartama alatt. Bizonyos esetekben olcsóbban juthatunk hozzá egy-egy termékhez, ha nem havonta fizetjük be a biztosítási díjat, hanem egy összegben fél évente vagy évente, illetve ha a pénzt nem postai utalványon, hanem online utaljuk át. Gyakran kedvezményben szokták részesíteni azokat, akik ugyanazzal a társasággal több szerződést írnak alá (egyidejűleg van még élet- és/vagy gépjármű-biztosításuk is stb.). Évről évre lefaraghatnak a biztosítási díj összegéből, ha évekig nem történik káresemény.

Kizáró okok

Noha az otthonbiztosítás teljes mértékben önkéntes alapon működik, amelyet elméletileg mindenki létesíthet, a biztosítók bizonyos kérvényeket elutasíthatnak. Ez előfordulhat például akkor, ha eleve rossz állapotú, nem karbantartott épületről van szó, ha üresen áll, ha az ingatlant a tulajdonosa nem törvényes úton szerezte. Elutasíthatják a szerződéskötést akkor is, ha az ingatlanunk olyan helyen található, ahol gyakoriak az árvizek, vagy esetleg e kockázat ellen nem biztosítják. Néhány társaság pedig csak pótdíjért biztosítja az ún. hétvégi házakat (kerti bódé, nyaraló) – azokat, ahol az ügyfél csak hétvégén, illetve nagyon ritkán tartózkodik, mert ott nagyobb a betörések, rablások kockázata.

Felelősségbiztosítás

A felelősségbiztosítások célja, hogy a felelőst, illetve a károkozót mentesítse egy harmadik személynek okozott kár megfizetése alól. A kockázatviselő a biztosító ezekben az esetekben. A felelősségbiztosítás egyaránt érinti a magánszemélyeket, illetve a vállalkozásokat. A biztosítás kiterjed mind a személyi, mind az anyagi károkra. A felelősségbiztosítások fajtájuk szerint nagyon sokfélék lehetnek. Léteznek tevékenységi, munkáltatói, szolgáltatói felelősségbiztosítások, környezetszennyezési felelősségbiztosítás, illetve termékfelelősség-biztosítás. Jellemző a felelősségbiztosításokra többek között, hogy a biztosított nem áll közvetlen jogviszonyban a károsulttal, a megállapított limit nagyságától nem függ a biztosítási érték, illetve, hogy a biztosítónak még akkor is fennáll a fizetési kötelezettsége, ha a biztosított szándékos magatartása okoz káreseményt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?