Tippek és szempontok a szakkörválasztáshoz

szakkör

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, és ha biztosak akarunk lenni benne, hogy csemeténk számára megfelelő szabadidős tevékenységet biztosítunk, mielőtt beíratjuk és kifizetjük a tandíjat, tanácsos megválaszolni néhány kérdést.

Először is: a kiválasztott szakkör megfelel a gyerek érdeklődési körének? Lehet olyan érzésünk, hogy minden pici egyfolytában mozogni, szaladgálni, ugrálni akar, ennek ellenére nem kell mindenkit azonnal sportra adni. A fontos, hogy a gyereket érdekelje az adott tevékenység, ne kényszerítsünk rá semmit, s örömmel járjon oda!

Ugyancsak fontos szempont, hogy a szakkör közel legyen – vagy közvetlenül az iskola épületében, vagy közel hozzá, esetleg a lakhely közelében, biztonságos környéken. Győződjünk meg róla, milyen körülmények között zajlik a tevékenység, milyenek a helyiségek, az épületből bárki bármikor szabadon ki-be járkálhat, van-e portás stb.

Derítsünk ki minél több információt a szakkör szervezőiről: milyenek a tapasztalataik, van-e gyakorlatuk, megfelelően képzettek-e, tudnak-e különböző korú gyerekekkel bánni, hányan vannak egy csoportban stb. Számos klubnak van honlapja, a szülőktől is lehet referenciákat kérni.

Sokak számára az egyik legfontosabb szempont, hogy az adott tevékenység mennyibe kerül, hogy a tandíjat egy összegben kell-e kifizetni, vagy hetente, havonta, illetve a tandíjon kívül milyen segédeszközöket kell vásárolni. Az év elején minden gyerek átvehet(ett) az osztályfőnökétől az idei évre szóló oktatási utalványt, melyet olyan szakkörre válthat be, amilyenre akar. A saját iskolájában biztosan felhasználhatja az utalványt, de némelyik szabadidőközpont is elfogadja.

Ha a kiválasztott szakkörre van is pénz a családi költségvetésben, nem biztos, hogy belefér a „családi órarendbe” – nincs, aki odakísérje a gyereket, s egyedül még nem mehet. Ilyen esetben segítséget lehet kérni a családtól, barátoktól, vagy fel lehet fogadni kisebb órabérért egy nagyobb diákot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?