Hasznos tanács

Tavaly 68 milliót ajánlottunk fel

Pozsony | Évről évre nő az adónk 2%-ára pályázó szervezetek száma – idén 15 591 civil tömörülés verseng a támogatásért, ami 683-mal több, mint tavaly, és 1513-mal több, mint 2017-ben. A megajándékozható szervezetek teljes listája – a szükséges adatokkal együtt – a www.rozhodni.sk és a www.notar.sk oldalakon böngészhető.
B. Szentgáli Anikó

2019. április 11. 11:15

Tavaly összesen 14 908 szubjektum kapott anyagi támogatást a 2%-os adófelajánlás révén – tájékoztatta lapunkat Ivana Skokanová, a központi adóhivatal szóvivője. 2018-ban 854 877 adózó (mintegy 50 ezerrel többen, mint 1 évvel korábban) támogatott valamilyen nonprofit szervezetet, a civil szektor így 68 143 207,74 millió eurót kapott, ami 4 millióval több, mint 2017-ben. „Vagyis folyamatosan nő nemcsak a felajánlott összeg nagysága, hanem az adójuk egy részét felajánlók száma is” – mutatott rá Skokanová. Az adományozók zöme természetes személy volt: mintegy 789 ezren összesen 32 milliót ajánlottak fel. 2016-tól van lehetőség arra, hogy a címzett be tudja azonosítani, kitől kapott támogatást – az adományozó felhatalmazhatja az adóhivatalt, hogy közölje a címzettel az adatait. „Arra vonatkozó statisztikai adatokat nem gyűjtünk, hogy az adományozók élnek-e ezzel a lehetőséggel” – jegyezte meg a szóvivő.

A legnagyobb támogatásban évek óta a Pontis Alapítvány részesül, és a legsikeresebb pályázók között – az első helyeken – rendszerint ott van az EPH Alapítvány, az SPP Alapítvány, a Kia Motors Slovakia Alapítvány és a VOLKSWAGEN SLOVAKIA Alapítvány. Ezen kívül a bankok mellett működő alapítványok képesek a legjobban mozgósítani a polgárokat, de az első 20 helyen egészségügyi problémákkal küszködőket segítő szervezetek is vannak. A teljes lista, hogy ki mennyit kapott, évekre visszamenőleg az adóhivatal honlapján található. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?