Régebbi épületek utólagos kataszteri bejegyzéséről

regi epulet

A mai napig léteznek olyan régi építmények, melyek több évtizeddel ezelőtt ugyna nem feketén jöttek létre, mégsem szerepelnek a kataszteri hivatal nyilvántartásában. Ennek oka lehet például az, hogy akkor más törvények és más kötelességek voltak érvényben. Ha azonban egy ilyen építményt el szeretnénk adni, gondok merülhetnek fel. A problémával – olvasói levélre reagálva – ifj. Mészáros Lajos jogász foglalkozik.

Olvasói levél

Feleségemmel 1973-ban építkeztünk szülőfalunkban, ahol azóta is lakunk. Nemrég úgy döntöttük, hogy eladjuk a házunkat és egy, a fiunk szomszédságában lévő lakásba költözünk, hogy közelebb legyünk hozzá. A házunkra már ajánlatot is tett egy fiatal pár, amit el is fogadnánk. A gond az, hogy a ház mellett van egy vele egyidőben épült nyári konyha is, amely viszont nincs rajta a tulajdonlapon, mert annak idején nem írattuk be, hiszen akkor engedélyeztetni sem kellett. A bank viszont nem ad hitelt a vevőknek, amíg a melléképület nincs bejegyezve, mert a hitelt zálogjoggal biztosítaná be, és a melléképületet is le akarja terhelni. Az érdekelne, hogy lehetséges-e utólagosan ráíratni egy 50 éves épületet a tulajdonlapra, és ha igen, hogyan?

A Tt. 162/1995 sz. Kataszteri törvény (Kt.) szerint a kataszteri nyilvántartásban többek között minden szilárd alapon rögzített építményt is vezetni kell. Ennek egyik fő célja a létező ingatlanok nyilvántartása, hogy a jogosult személyek az ingatlanokkal kapcsolatos jogaikat (tulajdonjog, zálogjog stb.) gyakorolhassák, ingatlanjaikat eladhassák, leterhelhessék stb. Jogi értelemben tehát csakis a kataszterbe bejegyzett ingatlannal lehet rendelkezni, ha pedig a bejegyzés valamiért elmaradt, ún. utólagos bejegyzés szükséges. Fontos leszögezni, hogy egy épület bejegyzésének hiánya még nem jelenti azt, hogy „feketén” épült, mert előfordulhat például, hogy az építésekor nem volt engedély-, ill. bejegyzésköteles, de azóta a bejegyzése szükségessé vált – ilyen olvasónk esete is.

Az épületek kataszteri bejegyzését engedélyezésük előzi meg, amely szabályait az 1976.10.1-e óta hatályban lévő Tt. 50/1976 sz. Építési törvény (Ét.) tartalmazza. Az Ét. szerint egy épület felépítéséhez építési engedély, használatához pedig használatbavételi (kolaudációs) döntés szükséges; egy kész és használható épület kataszteri bejegyzése csakis jogerős kolaudációs döntés alapján lehetséges.

Az Ét. alapján készült épületek kataszteri bejegyzése tehát adott, ahogy az is, hogy ha egy épület engedélyeztetése elmaradt, ezt az Ét. 88a. §-a szerint utólag pótolni kell. Ám olvasónk esete különbözik a klasszikus Ét. által szabályozott eljárástól, hiszen melléképülete 3 évvel az Ét. hatálya előtt épült, ezért nem kötelezhető utólagos engedélyeztetésre. Mivel tehát olvasónknál az Ét. nem alkalmazható, ügyére máshol találjuk a megoldást, mégpedig a Kt. 46./7. §-ában, mely szerint az 1976.10.1-e előtt használatba vett épületek kataszteri bejegyzéséhez egy községi igazolás is elégséges, amely tartalmazza a használatba vétel évét, egy ún. épületszámot (súpisné číslo) és az építtető (tulajdonos) nevét.

Olvasónknak tehát először a községtől kell kérvényeznie az említett igazolást. A kérvényben bizonyítania kell az épület létezését és 1976. előtti felépültét, mégpedig az épület (általában utólag készített) vázrajzával, az alatta lévő telek tulajdonlapjával és az épület részleteit és építtetőit tartalmazó irattal (ha létezik: eredeti használati engedély, tervrajz stb.), ha pedig ez utóbbival nem rendelkezik, akkor az építés évét (itt: 1973.) és az építtetőket (itt: olvasónk és felesége) tartalmazó egyszerű becsületbeli nyilatkozattal. A kiadott igazolást ezután továbbítani kell a kataszteri hivatalba, amely ez alapján jegyzi be a nyári konyhát, amellyel így már olvasónk és felesége jogilag is rendelkezhet, tehát akár el is zálogosíthatja azt a bank követelményei alapján.

ifj. Mészáros Lajos

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?