Hasznos tanács

Pénzügyi tudatosság már gyermekkorban

Pozsony | A megfelelő pénzügyi szokások, a pénzügyi tudatosság és a helyes gazdálkodás kialakítását tanácsos minél hamarabb, lehetőleg már gyermekkorban elkezdeni. A gyerekek természetüknél fogva kíváncsiak, és a pénz gyorsan felkelti az érdeklődésüket.
B. Szentgáli Anikó

2019. június 6. 20:30

money
- Képarchívum

„A helyes pénzügyi szokások kialakítása évekig is eltarthat, és sokkal egyszerűbb gyerekkorban elkezdeni. Serdülő- vagy felnőttkorban már késő lehet, nem biztos, hogy az igyekezetet siker koronázza” – vallja Marián Búlik, az OVB Allfinanz elemzője. A gyerekek sok mindenre maguktól ráéreznek, ám amíg nem önállóak, a szüleik befolyása alatt állnak, és legtöbbször átveszik a felnőttek szokásait. „A gyerekek szivacsként szívnak magukba mindent. Éppen ezért rendívül fontos a szülők szerepe, hogy jó példát mutassanak, és mindent türelmesen magyarázzanak el. Nem árt időben felvilágosítani a gyerekeket arról, honnan származik a pénz” – tette hozzá Búlik. Úgy véli, modern korunkban óriási problémát jelentenek a reklámok, amelyek lépten-nyomon hirdetik, hogy sokkal jobb kölcsönt felvenni és fokozatosan törleszteni, mint spórolni. Ugyancsak komoly gondot okoz, hogy a fiatalok kritika nélkül fogadják a környezetükből származó információkat, és ha a család időben nem készíti fel őket a hitelek kockázataira, nehéz dolguk lesz az életben, és olyan problémákkal szembesülhetnek, mint például a drága hitel, fizetésképtelenség, nélkülözés nyugdíjas korban stb.

Elemzők szerint a megfelelő gazdálkodáshoz vezető egyik leghatékonyabb eszköz a zsebpénz. Segít megfelelő viszonyt kialakítani a pénzzel, és a segítségével meg lehet tanulni takarékoskodni. „Nem elég csak odaadni a zsebpénzt, és rábízni a gyerekre, hogy csináljon vele, amit akar. Rendszeresen el is kell beszélgetni arról, mire ajánlott költeni, hogyan lehet beosztani. Ideális esetben a szülő tanácsot ad, milyen célokat lehet vele elérni, mennyit költhetne el azonnal, mennyit tehetne félre valamilyen megálmodott ajándékra. Ugyanakkor a gyereket soha ne bíráljuk az esetleges rossz döntései miatt. Aki a saját hibájából tanul, azt egy életre megjegyzi” – részletezte Marián Búlik.

7 tanács, hogyan neveljük gyermekünket a pénzügyek terén

1. Már kiskorában mutassuk meg a pénzt – a centeket, eurókat, a papír bankjegyeket is.

2. Rendszeresen szemléltessük, bizonyos összegből mit lehet vásárolni.

3. Játsszunk üzletest!

4. Közösen tűzzünk ki egy célt – egy összeget, amelyet gyermekünknek meg kell spórolnia. Valódi pénz helyett gyűjthet kavicsokat is. A lényeg, hogy mihelyt összegyűlt a meghatározott mennyiség, el lehet menni vásárolni.

5. Ajándékozzunk gyermekünknek átlátszó pénzgyűjtő perselyt – így a saját szemével láthatja a takarékoskodás eredményét.

6. Nyissunk folyószámlát a bankban – ezt már a 6 éves gyermek részére is lehet létesíteni. Miután gyermekünk elég érettnek tűnik arra, hogy használhasson bankkártyát, próbáljunk adni neki egyet, persze bizonyos limittel ellátva.

7. Adjunk rendszeresen zsebpénzt, hogy a tanácsainkat a gyakorlatban is kihasználhassák!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
volby

Ma parlamenti választás

korona

Terjednek az álhírek a koronavírusról

sport a tv-ben3

Fradi–Loki derbi a tévében

Csallóközi

Megmenteni a Csallóköz értékeit

koronavírus

Magasról nagyon magasra emelték a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét

Pozsonyeperjes

Bezár a pozsonyeperjesi kultúrház

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.